Заборона на українське зерно: Угорщина пропонує продовжити, але на дві культури

29 червня 2023, 09:20 3784

Уряд Угорщини запропонував Єврокомісії продовжити заборону на імпорт зернових та олійних культур з України до кінця року, принаймні для кукурудзи та насіння соняшнику.

Очільник Міністерства сільського господарства Угорщини Іштван Надь виклав таку позицію на нараді зі своїми колегами з країн Євросоюзу в Люксембурзі.

«Європейська комісія має продовжити заборону на імпорт українських зернових після 15 вересня, оскільки це єдиний спосіб захистити інтереси європейських фермерів», — процитувала його пресслужба міністерства.

Водночас міністр наголосив, що «цей захід має сенс із погляду економіки сільського господарства тільки в тому разі, якщо він зберігається щонайменше до збору нового врожаю».

«Для пшениці та ріпаку це здійсненно до 15 вересня, але не для кукурудзи та соняшнику. Тому логічним кроком буде продовження заборони на імпорт до ЄС хоча б цих двох продуктів до 31 грудня», — пояснив глава Мінсільгоспу.

Він також повідомив, що розпочав консультації з французьким і німецьким колегами щодо порушення роботи ринку через постачання українських зернових.

«Мета полягає в тому, щоб знайти загальноєвропейське рішення. Найголовніше — підготуватися до присутності української сільськогосподарської продукції на європейському ринку в довгостроковій перспективі», — сказав він.

Іштван Надь наголосив, що українська сільгосппродукція має надходити на ринки країн третього світу, де вона традиційно була присутня до початку збройного конфлікту в Україні.

«Ми повинні забезпечити можливість транспортування української сільгосппродукції якомога далі від кордону — не тільки на внутрішні ринки ЄС, а й у європейські порти, щоб її можна було переправити в ті країни, де вона потрібна», — заявив міністр.