Польща не пускає з України вагони зі шротом: черги на кордоні ростуть

29 вересня 2023, 14:53 12597

Накопичення вагонів зростає на прикордонних переходах із Польщею.

Про це йшлося під час онлайн-зустрічі українських і польських залізничників 28 вересня, передає Rail.insider.

Як зауважив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов, ускладнилася ситуація з передачею макухи та шротів через прикордонний перехід ІзовГрубешув. Зокрема, накопичення таких вантажів наразі становить майже 900 вагонів (загалом на стик прямують приблизно 2800 вагонів). Це передусім пов’язано із тим, що 16 вересня Польща розширила перелік вантажів, заборонених до імпорту. У ньому є обмеження щодо шротів і макухи.

«Будь ласка, якщо були відвантажені вантажі, які наразі підпадають під заборону, переадресуйте або переоформіть їх перевезення у транзитному сполученні. Тому що Польська Республіка не буде приймати вантажі, які заборонені до імпорту», — звернувся до вантажовідправників Валерій Ткачов.

Він також додав, що через низький рівень вивантаження є накопичення такої номенклатури і з польського боку кордону. Зокрема, наразі майже 500 вагонів зі шротом заадресовані на станцію Славкув. Проте на добу PKP LHS вивантажує лише 30–35 вагонів, тож таку кількість і буде приймати. Окрім того, у польського перевізника звернули увагу на те, що є можливість збільшити вивантаження вантажів по станціях Грубешув, Щебжешин, Голухув та Воля-Барановська, де наразі є вільні потужності.