Повернемось до початку війни. Які наслідки матиме заборона на імпорт агропродукції до країн ЄС

24 квітня 2023, 15:25 3244

Втрати українських аграріїв через заборону імпорту до деяких країн ЄС оцінювати поки рано. Однак потенційно — це можуть бути дуже великі втрати. Приблизно 40% усього експорту йде через суходіл із західними країнами, і це дуже багато. Це означає, що українські аграрії не отримають дохід, та ще й ціни впадуть.

Таку думку висловив асоційований член Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів'євський в інтерв'ю для НВ.

«Якщо західний кордон буде перекритим, і російські агресори блокуватимуть роботу зернового коридору, то експорт буде заблокований, окрім, звичайно, дунайських портів. Ми, грубо кажучи, матимемо таку ж ситуацію, як і на початку війни. Тому і втрати будуть відповідні. Однак, додам, детальних розрахунків ми поки робили», — коментує Олег Нів'євський.

Він також припускає, що ці обмеження (заборона на імпорт зерна. — Ред.) скасують, але невідомо, коли це станеться.

«Для мене, хоча я економіст, ця ситуація з єдністю Європейського Союзу, їхньої торговельною політикою, їхніми рішеннями, видається дуже важливою. Важливішою, ніж економічний аспект. Якщо вже спостерігаються такі коливання, то що ж тоді говорити про безпеку? Бо коли потрібно буде приймати рішення з погляду безпеки, а ми усі маємо ворога і у нас немає єдності — це хороший сигнал для них і поганий сигнал для Європейського Союзу та для нас», — зауважив експерт.