Дичина, голуби та йошта. Чого ресторан «Бавовна» очікує від фермерів?
Джемовий Endorfine: як крафтяр від «квартирного» виробництва дійшов до 10 тисяч баночок на місяць
Калач: від зерна до різдвяного хліба
Історія створення невеличкої сироварні на Закарпатті розпочалася в період пандемії коронавірусу. В той час Наталка Ковач вирішила реалізувати свою мрію і зайнятися сироварінням. Першим кроком на цьому шляху стала купівля корови.
Свою крафтову історію дніпрянка Катерина Єременко розпочала у 2018 році. Тоді вона активно брала участь у фермерських фестивалях, їздила різними містами та пригощала відвідувачів своїми авторськими делікатесами. Майстриня постійно вибудовує стратегію — як продавати свою продукцію онлайн, як робити її впізнаваною, тим самим підвищуючи продажі.
Виробництво майстерні крафтового сиру «Сирна Птаха» з Чернігова постраждало, коли місто було в оточенні та нещадно обстрілювалось. Тоді єдине, що було можливим, це виготовлення сиру, який волонтери відвозили військовим.
З початку повномасштабного вторгнення ринок продуктів харчування в Україні обвалився, кількість проданих паковань зменшилася, і в продажах ще не вдалося повернутися на довоєнний рівень. Триває процес відновлення, а бізнес і споживачі вже знайшли способи адаптації до викликів.
Родина Олександра та Олени Яценко з Кривого Рогу вже 9 років займається бджільництвом. Починали все з нуля, зовсім не маючи досвіду у цій сфері. Стартували з 5 вуликів-лежаків, зараз мають 30.
За останні два роки ТОВ «МИЗА» (ТМ «Переяслав Хліб») вдалося розширити асортимент продукції. Наразі тут виробляють близько 60 позицій: різні види хліба, здоба, святкова випічка. Запустили також виробництво лавашів, двох нових видів хліба та печива.
Ідея виготовлення сиродавлених олій виникла у архітектора-підприємця Сергія Іванова-Костецького на початку 2024 року. Можна сказати, розпочати власне виробництво цього продукту спонукало повномасштабне вторгнення. Також підприємець продовжує займатися вирощуванням баранини німецьких порід на замовлення.
А ви знали, що на Полтавщині виготовляють «найдорожче сало в Україні»? І йдеться тут не про ціну, хоча вона теж відіграє свою роль.
Точкою відліку рівненського бренду Oda Smakot є пастила, яку 6 років тому почала виготовляти Тетяна Новачук. Згодом асортимент поповнився йогуртасиками та курячими джерками. Та на цьому майстриня не зупинилася й нещодавно здивувала всіх картиною, яка повністю намальована пастилою.
Щорічно тисячі сироварів з усього світу представляють свою продукцію для оцінки провідними експертами на одному із найпрестижніших міжнародних конкурсів сирного мистецтва World Cheese Awards (WCA). Отримання нагороди для виробників — це не лише визнання високої якості та майстерності, але й потужний інструмент для розвитку бізнесу.
Життя сім’ї Забродоцьких зосереджене навколо їхнього молочного господарства у селі Торговище на Волині. Богдан обробляє 20 га землі та доглядає на фермі корів, а його дружина Марія — варить сир. Разом вони виховують трьох дітей.
Цього року сезон спаржі стартував раніше звичайних термінів. У господарстві BroPRO на Дніпропетровщині аспарагус почали зрізати на 10 днів раніше, ніж планувалося. І це попри те, що на полях були застосовані різні агротехнологічні прийоми відтермінування росту рослин.
До війни підприємство на Чернігівщині займалося виготовленням комбікормів, вирощуванням свиней і вже почало запуск переробки. Лютий 2022 року кардинально змінив плани: населений пункт, де знаходиться господарство, деякий час був у оточенні. Через проблеми з логістикою та кормами довелося навіть вирізати деяку частину свиноматок. На щастя, підприємство не постраждало, продовжує працювати та планує реалізувати плани довоєнного часу.
Надія Призюк з Андрушківської громади на Житомирщині, перебуваючи в першій декретній відпустці, захопилася випічкою тортів, а під час другої — сироварінням.
Наважитися змінювати бізнес під час війни — це великі ризики, але ще більші — не змінюватися. З 2007 року подружжя фермерів із Рівненщини вирощує зернові, технічні та олійні культури. Продавали весь товар оптом великим компаніям.