Україна — друга в світі за обсягами виробництва черешні. Але відстає за технологіями

01 липня 2020, 08:00 3700

Україна виробляє 133 тис. т ягід. Це величезний обсяг, левову частку якого споживають самі українці. Але тільки п'яту частину врожаю забезпечують професійні виробники.

Про це в ході вебінару «ISRAEL-UKRAINE Agrotech Day: Досягнення експортної якості за допомогою ізраїльських технологій» розповів голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка.

«Якщо точніше, то фермери, у яких є обладнання, необхідна техніка, які системно працюють і створюють робочі місця, а також є потенційними експортерами, виробляють приблизно 24 тис. т», — говорить він.

Загальна площа під ягодами становить 23 тис. га. З них одна третина (7,5 тис. га) припадає на професійний сегмент. «Це досить багато. Не кожна країна в світі може собі стільки землі відвести під вирощування одних ягід», — уточнює Крошка.

При цьому він звертає увагу, що понад 90% земельного банку під ягідними культурами — це відкритий ґрунт. Тобто насадження максимально піддаються впливу навколишнього середовища, шкідників, погодних умов.

Переважно в Україні вирощують полуницю, суницю, малину, ожину, смородину, лохину. Також сьогодні виділяється черешня, вишня і виноград.

«Більш того, якщо звернутися до офіційної статистики, то за обсягом виробництва черешні Україна є другою державою в світі. Але за технологіями захисту черешні, наприклад, від комах, ми далеко в хвості. У промисловому виробництві вони не застосовуються, тільки на експериментальних ділянках», — розповідає голова Української асоціації аграрного експорту.

Однією з найважливіших цілей асоціації він називає необхідність познайомити українського професійного виробника з сучасними технологіями. А також показати, як можна вирощувати великі обсяги якісного та безпечного продукту.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua