Державна політика не враховує реалії міжнародної торгівлі

14 вересня 2023, 08:00 1781

Нова економічна ідеологія повинна бути відкоригована: має йтися не тільки про переробку, а й доробку.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначив голова Української Асоціації Аграрного Експорту Дмитро Крошка.

За його словами, доробленої продукції взагалі не існує в державній політиці, а мита і запакована картопля чи яблуко — це додана вартість і вища ціна, більша географія і ширші канали збуту.

Водночас він звертає увагу, що деякі кроки вже зроблені — створення програм проєктного кредитування, «5-7-9%», гранти тощо, але вони мають значні недоліки, ключові з них — це субʼєктний склад і умови участі.

Дмитро Крошка, голова УААЕ

Щоб особа змогла ними скористатись, вона має бути виробником — тобто сам інвестуєш у створення сировинної бази, а потім користуйся кредитом під створення переробки. Але! Потрібна офіційна і легальна застава, якої дуже часто просто немає, особливо у дрібного виробника… Особа, яка не буде виробником чи не дасть заставу, не є клієнтом програми.

Водночас в асоціації вказують, що внутрішня торгівля ніколи не страждала від дефіциту чи проблем переробки. Щодо експорту, то, за словами Дмитра Крошки, державна політика не враховує реалії міжнародної торгівлі: починаючи від валютного контролю, проблем ЕКА, відсутності торговельного фінансування, явище «кредит-нота» взагалі не існує, імпортні мита на українську продукцію в країнах-споживачах — це роки роботи, яку потрібно виконати, а сьогодні відсутній сам план такої роботи.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua