Львівський кооператив «Стрийський ясь» уже майже десятиліття вирощує однойменний сорт квасолі, який вирізняється великими зернами, маслянисто-солодким смаком і тонкою шкіркою. Цей сорт є частиною гастрономічної спадщини регіону, однак досі не має офіційного статусу.
Про це розповів для AgroPortal.ua під час Львівського ярмарку смаку голова правління СОК «Стрийський ясь» Олег Шмілик.
Олег Шмілик, голова правління СОК «Стрийський ясь»
«Такій квасолі потрібен ручний догляд. Великі господарства мають кошти на реєстрацію, але не можуть застосовувати ручну працю — їм вигідніше вирощувати механізовано. А от домогосподарства здатні це робити вручну, проте не мають ресурсів для оформлення. Тому це питання досі залишається відкритим», — каже Шмілик.
Виробник зазначає, що має бути громадська організація чи соціальне підприємство, яке цей сорт зареєструє, тому зараз вони у пошуку такого партнера. Реєстрація сорту дасть можливість реєструвати й насіння, а згодом — і географічне зазначення.
Для довідки: кооператив «Стрийський ясь» об’єднує 44 одноосібники, які на своїх присадибних ділянках площею 20-30 соток культивують квасолю.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua