Площі під нішевими культурами в Україні зменшилися на 100 тис. га

04 жовтня 2024, 09:50 242

На сьогодні виробництво нішевих культур складає 213 тис. т, а площа збирання — 71 тис. га. Це на 100 тис. га менше, ніж було до повномасштабної війни.

Про це розповів незалежний аналітик аграрного ринку Андрій Біленький на форумі «Зерно і переробка: розвиток попри війну – 2024».   

Жито здебільшого споживається на внутрішньому ринку. У зв’язку з воєнними діями його споживання скоротилося приблизно на 19-20%. Вівса Україна вирощує на рівні трішки менше пів мільйона тонн. Станом на 2024 рік Україна нарощує виробництво та споживання гречки. Посівні площі сягають 88 тис. га, а рівень виробництва — 124 тис. т. Площі під просом сконцентровані на півдні, але саме там відбулися втрати посівів — у Херсонській, Запорізькій, Донецькій областях. Водночас культуру почали вирощувати в центральній Україні, площа посівів і обсяги виробництва не змінилися. У споживанні гороху лише 20% займає внутрішній ринок, а основна маса йде на експорт. 

«Більша частина площ під горохом в Україні була сконцентрована на півдні, 2-3 області забезпечували врожай на рівні 40%. І якраз у цих регіонах ми зазнали великих втрат (Запорізька і Херсонська області). Таким чином, у перший рік війни площа під горохом знизилася в два рази. Однак ми поновили площі в Одеській та Миколаївській областях. Саме тут вдалося наростити 52 тис. га (це майже 25% від загальної площі) та вийти приблизно на виробництво пів мільйона тонн гороху», — пояснює Андрій Біленький. 

Він додає, що жито, овес і гречка практично повністю орієнтовані на внутрішнє споживання, тому немає змоги різко наростити виробництво. А просо і горох, навпаки, мають більшу частку експорту, і це дозволяє оптимістично дивитися в їхнє майбутнє.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua