Веганські ресторани масово зачиняються або додають м'ясо у меню

06 вересня 2025, 13:20 760

У Великій Британії та США дедалі частіше закриваються заклади, що спеціалізуються суто на рослинній кухні.

Деякі з них повертають м’ясо у меню, як от Eleven Madison Park у Нью-Йорку, що має три зірки Мішлен, пише The Guardian.

Лондонський Unity Diner, відомий своїм «веганським стейком» та «тофішем» (веганська альтернатива класичній британській страві fish and chips (риба з картоплею), де замість риби сир тофу), наприкінці 2024 року оголосив про закриття через борги.

Закриття торкнулося й інших популярних брендів — The Vurger Co, Rudy’s Vegan Diner, Halo Burger, Neat Burger. Їхня доля відображає загальні проблеми індустрії: зростання цін на продукти й енергію, конкуренція з великими мережами, які масово пропонують веганські опції дешевше, ніж незалежні ресторани.

Ще одна причина — розвінчання міфів щодо суперфуду, а також скандали, пов'язані з засобами обробки продуктів рослинного походження, які потенційно можуть бути небезпечні для здоров'я. Все це вплинуло на кількість веганів у світі. Хоча частина інформації про можливі ризики була спростована.

Експерти зазначають, що «золотий час» веганських бургерних минув. Натомість дедалі більше успіху мають ресторани з кухнею, де овочі, тофу й соєві продукти традиційно вбудовані в рецептуру — від азійських до середземноморських.