Додатковий захист від заморозків і розширення: ягідники інвестують у майбутній урожай

16 вересня 2025, 05:59 174

Ягідне господарство на Київщині вирощує полуницю тільки в закритому ґрунті. Цього сезону, незважаючи на складні погодні умови, у ТОВ «Фінпром Агро» вдалося зібрати та реалізувати приблизно 30 т товарної полуниці. Зараз господарство готується до наступного сезону.

Власник ТОВ «Фінпром Агро», що входить до небанківської фінансової групи «ВСК Груп», Сергій Велікданов розповів AgroPortal.ua, що цього сезону ціна на ягоду була істотно вищою, ніж торік — у середньому 195 грн/кг. Зростання пояснюється насамперед погодними чинниками, високим попитом і низькою пропозицією на ринку. 

Сергій Велікданов, власник ТОВ «Фінпром Агро»

Цього року ми пройшли стрес-тест, що включав складні погодні умови на старті. Крім того, нам вдалось налагодити процес сортування та пакування полуниці, а також прискорити логістику ягоди з поля до супермаркетів і ресторанів, скоротивши час її доставки до трьох годин.

Інвестувати у захист

Полуниця у «Фінпром Агро» вирощується в тунельних теплицях без опалення. Захист культури базується лише на плівковому покритті, яке створює ефект «мікропарника». 

  • Так, за умов зовнішньої температури до -2-3°C у теплиці зазвичай утримується +1-2°C, що дозволяє уникнути пошкоджень квітконосів. 
  • Під час морозів -4-5°C різниця між зовнішнім і внутрішнім повітрям зменшується, і температура в теплиці наближається до нульових значень. У таких умовах пошкодження можливі, але часто носять локальний характер. 
  • Коли ж зовнішня температура падає нижче -6°C, плівкове укриття практично не рятує: у теплиці температура стає від’ємною, що веде до вимерзання квітконосів. 

Сергій Велікданов розповідає, що цього року характер заморозків був не епізодичним, а циклональним, і вони тривали по 8-9 годин поспіль, що спричинило суттєве пошкодження рослин. Тому з метою мінімізації впливу подібних погодних умов наступного року в господарстві вирішили інвестувати у захист: агроволокно щільністю 25-30 г/м². 

Сергій Велікданов, власник ТОВ «Фінпром Агро»

Це агроволокно посиленого захисту, яке дозволяє витримати короткочасні заморозки до -5°C. У теплицях, за зовнішньої температури -7°C, використання подвійного шару плівки й агроволокна створює додатковий мікроклімат, що здатен знизити ризик пошкодження квітконосів і зберегти частину врожаю. Водночас розуміємо складність розгортання та згортання агроволокна. Процес потребує часу та злагодженої роботи персоналу. У нас налічується приблизно 250 теплиць, тому ми плануємо заготовити агроволокно, вже підготовлене під їхні розміри, що дасть можливість оперативно застосовувати його у разі загрози заморозків. 

Розширення площ під полуницею

У червні, відразу після завершення сезону полуниці, в господарстві провели передпосівну підготовку ґрунту та формування ділянок. У серпні виконали висадку розсади (флянцю) на нових площах. 

Монтаж каркасів теплиць для полуниці, фото

На початку вересня розпочали монтаж каркасів теплиць (дугова конструкція). Наступного місяця вже будуть накривати плівкою. Завдяки такій технології вже у березні 2026 року рослини увійдуть у фазу активної вегетації в захищених умовах, що забезпечить раннє цвітіння та старт плодоношення в першій половині травня. 

Сергій Велікданов розповідає, що паралельно 2025 року в господарстві закладають 3 га полуниці у відкритому ґрунті. Наступного року з цієї площі планується отримати обмежений урожай, а 2027 року ці площі будуть переведені під закритий ґрунт, що дозволить отримати повноцінний ранній урожай з уже добре сформованих кущів. 

 «Таким чином, на травень 2026 року плануємо збір і реалізацію ранньої полуниці з 9 га закритого ґрунту та звичайної полуниці з 3 га відкритого ґрунту», — зазначає власник господарства.

Ексклюзивне вирощування суниці під замовника

Цього року «Фінпром Агро» підписало угоду з однією з мереж супермаркетів преміального сегмента щодо ексклюзивного вирощування суниці. І вже заклали 1 га закритого ґрунту під альпійську суницю. 

Сергій Велікданов, власник ТОВ «Фінпром Агро»

Ми віддали перевагу ремонтантному італійському сорту, створеному на основі суниці лісової (Fragaria vesca), який зберігає ідентичний аромат і смак дикої суниці. Завдяки вирощуванню у закритому ґрунті очікується подовжений період плодоношення — з травня по жовтень. Середня продуктивність з одного куща становить близько 200 г ягід. 

Орієнтовна середня ціна реалізації 1 кг становитиме приблизно 450 грн, оскільки це нішевий продукт преміального класу з обмеженою пропозицією. 

Крім того, компанія також вивчає технологію сублімації полуниці. На думку Сергія Велікданова, це великий та перспективний ринок, який дозволяє монетизувати нестандартну чи некондиційну ягоду, що не підлягає реалізації як свіжа. 

Підрахунки свідчать, що для одержання 1 кг сублімованої ягоди потрібно використати 8-10 кг свіжої полуниці. Ціна реалізації на експорт до країн ЄС (гурт) — приблизно 70 євро/кг. Якщо це преміум-сегмент (фасування по 50-100 г), то ціна становить 120-140 євро/кг. 

«Як бачимо, сублімація дає додаткову маржу до 40%, але і потребує значних інвестицій в обладнання», — зазначає Сергій Велікданов.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua