
Історії агровиробників з соціальних мереж
Ще декілька років тому вважалось, що кожному бізнесу варто мати сторінку-сайт, щоб потенційний покупець міг знайти потрібні йому продукти чи послуги через пошукову систему. Зараз же пошукову стрічку часто замінює Instagram, рідше Facebook.
Ми шукаємо і розказуємо про агробізнес, який представлений в Instagram, в більшості — це нішевий, ексклюзивний, крафтовий продукт.
Тут збираємо всі бізнес-історії👇
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Багато хто знає її як «Кучеряву фермерку» — саме так вона позиціонує себе в Instagram. У 26 років Катерина залишила місто, вчителювання та повернулася до рідного села. Зараз вона разом із чоловіком вирощує на 40 сотках у Клекотині перець — довгий, квадратний, а віднедавна ще й мексиканський.
Наталія Табінська, співзасновниця СФГ «Поле щастя», голова СОК «Фермерська родина» та сільськогосподарського дорадчого центру «Фермерська країна» (Львівська область).
Кооперативний рух є одним із інструментів підвищення зайнятості сільського населення та розвитку малого підприємництва на селі. Та щоб створити ефективний кооператив, замало однієї ідеї, потрібні згуртованість виробників навколо спільної мети, бажання працювати разом і лідер, який драйвуватиме та мотивуватиме всіх учасників.
Тарас Ложенко та Андрій Білий, крафтова сироварня «Доообра ферма» (Київщина)
Надія Михайлова, власниця садиби сільського туризму Country house (Полтавщина)
Тема сільського зеленого туризму стає все більш популярною серед українців. Люди уникають великих скупчень та все частіше проводять вихідні за містом: хтось у відпочинкових комплексах, а хтось надає перевагу саме зеленим садибам. Як створити садибу з родзинкою, на кого орієнтуватись у цьому бізнесі та на чому ще можна заробляти у селі
«Дунайський аграрій» — одне з перших господарств в Україні, яке розпочало займатися виробництвом органічної продукції — на сьогодні має під органікою 2,2 тис. га і виробляє понад 50 позицій органічних продуктів. Незважаючи на війну в країні, непрогнозованість ситуації та ризики, підприємство не збирається відмовлятися від вирощування органічної продукції.
Фермерка разом із чоловіком проміняли Кременчук на полтавське село Обознівка, в якому мешкає 400 осіб. Їхнє фермерство розпочалося з полуниці, оскільки попит на ягоду та розсаду є завжди. До того ж, перший прибуток — уже навесні.
За час війни на фермі «Згар Фарм» на Хмельниччині народилося троє бичків, яких названо актуально для воєнного часу — Байрактар, Джавелін і Димко. Ці імена надихають і дають надію молодому подружжю фермерів і надалі працювати, а ще — бажання приймати в своїй домівці людей, які втратили житло.
Миколаївська область знаходиться під загрозою окупації. Та це не зупиняє компанію «Стодола» продовжувати працювати й виводити на ринок нові продукти.
На Запоріжчині росте офіційно найбільший кизиловий сад у Європі, а неофіційно — найбільший у світі. Сьогодні сад знаходиться в окупації — на його території рашисти облаштували військову базу.
Львів’янка Юлія Малекс із чоловіком чотири роки тому кардинально змінили своє життя — з культурної столиці України переїхали на закинутий хутір, в якому залишилося лише кілька будинків.
«Я одягнув військову форму та сплю у підвалі на розкладачці у спальному мішку. Мій помічник працює з дому з ноутбуком, печаткою та всім необхідним, а фабрика та склад стоять і чекають початку сезону у червні».
Власник СФГ «Польова зірка» (Дніпропетровщина) Геннадій Кузьмінський має в обробітку понад 100 га. Вирощує зернові та олійні культури майже 25 років. Це вже налагоджений процес. Спробувати щось нове, а саме виноробство, фермер вирішив у 2016 році.
Багато українців знає продукт «Українські в’ялені помідори» завдяки смаку, а також тому, що Андрій розвиває маркетинг через особистий бренд. На кожній банці з томатами — його обличчя, що засвідчує відповідальність за якість продукту.
Сіє все, що бачить! Фермерка з Київщини на 30 сотках вирощує сад, екзотичні та овочеві культури. Інстафермерка ділиться з підписниками порадами з догляду за городиною і продає вирощене через Instagram.
Крафтове виробництво сиродавленої олії Divo Maslo, яке починалось на балконі, до війни — це злагоджена команда, відомий бренд та постійні клієнти. Сьогодні ж працюють в Запоріжжі, попри 30-кілометрову наближеність до лінії фронту та повну невизначеність.
Український виробник під торговою маркою «Брати кукурудзи» минулого року вийшов із новим продуктом — варена солодка кукурудза без додавання цукру, спецій і ароматизаторів. Вид пакування, який використовує виробник, називається «м’яка консерва»
Спадкова майстриня зі збереження та відновлення насіння, ремесло перейняла від своїх батьків, а вони в свою чергу — від своїх. Найстарішим насінням у родині Білоус вважається насіння огірка — йому вже понад 100 років.
Фермі лише 10 місяців, 5 із яких вона існує в умовах повномасштабної війни і місяць знаходилася в окупації. Киянка, в минулому банкір, сьогодні починає свій день в селі з козокапучино (кава з молоком прямо з-під кози) та сотнями свійських тварин.
Олександр за освітою інженер-електрик, нині разом із дружиною займаються лавандовим бізнесом. Декілька років тому він за програмою ERASMUS їздив до Болгарії на семінари для пасічників, там і побачив лавандовий мед. Згодом почав заглиблюватися у тему лаванди, познайомився з людьми, які вирощують її у промислових масштабах, виготовляють ефірну олію.
Уже в 2019 р. подружжя почало самостійно вирощувати саджанці лаванди та реалізовувати.
Власники зеленої ферми «Копиця сіна», яка знаходиться в селі Пархимів Чернігівської області, до останнього не знали, чи розпочнуть ягідний сезон. Бойові дії точилися навколо села — ворог не дійшов 15 км з боку Чернігова та 20 км з боку Києва. Та попри це розпочали підготовку: поки сапери розміновували поля, господарі закуповували паливо та тару під ягоду. Побоювання, що люди не приїдуть на ферму, були марними — гостей вдосталь, чого, натомість, не скажеш про ягоду
У СФГ «Сонячна земля» на Чернігівщині вирощують понад 20 видів різних органічних культур, збирають трави для чаїв та популяризують сільське господарство через соціальні мережі
Фнермерша 15 років пропрацювала у банківській сфері, сьогодні на 12 сотках вирощує батат, продає саджанці, переробляє продукт на корисні снеки.
Переїхати зі столиці до села на березі моря подружжя Гуржій мріяло ще 10 років тому. Сьогодні ж вони розширюють сад, виноградник, продають саджанці рослин та екзотичних дерев. Також заклали лавандове поле на березі Чорного моря.
Люди йдуть на людей. Усвідомлення цього факту дало поштовх виховательці розпочати свою справу та фермерський блог в Instagram. Під час карантину вона опанувала нову для себе професію — пастильє. Продажі пішли відразу, адже підписники Мирослави були з нею від старту її навчання.
Три роки тому на городі сім’ї із села Зачепилівка з’явився тютюн. Рослина виявилася дуже вибагливою — їй потрібне тепло, волога та постійний догляд. Попри ці складнощі, зачепилівці планують розширюватися та вже формують дегустаційні партії на продаж. Коли садити та як збирати врожай, чи реально продати тютюн через Instagram та які перспективи вирощування цієї культури в Україні?
Сім'я уже 7 років займається вирощуванням малини. Ягідним досвідом фермерка почала ділитися в своєму Instagram-блозі лише у липні цього року. До того вона довго слідкувала за колегами з агроринку і зрозуміла, що їхня сім’я на декілька кроків попереду. Коли та як садити малину, чим підживлювати та як доглядати.
«Ферма Брата» ще минулого року почала будівництво цеху молочних продуктів. Незважаючи на початок повномасштабної війни, робота продовжилась, і зараз цех сертифікований за системою HACCP. А на черзі — відкриття вже четвертого магазину власної продукції.
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери
Інстафермери