Подорожчання електроенергії викличе масові банкрутства переробників молока

11 квітня 2023, 08:39 2145

Подорожчання електроенергії через підвищення граничних цін (т.з. прайс-кепів) може призвести до масового банкрутства підприємств молокопереробної галузі.

Таку думку висловив голова Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур, пише «Телеграф»

«Зараз найтяжчий період з початку війни для молокопереробки. Споживчі настрої погані з об’єктивних причин. Експорт майже зупинився, ще і помилки Кабміну у двосторонніх митних відносинах з країнами Середньої Азії (Узбекистан, Туркменістан), дорога сировина порівняно з Євросоюзом, відсутність держпідтримки та доступу до кредитів. Плюс, як завжди, затримки з оплатою від торгових мереж. Якщо ще піднімуть тариф на електроенергію, це може призвести до масового банкрутства підприємств галузі», — повідомив він.

Зазначається, що у жовтні минулого року, вперше з початку широкомасштабного вторгнення, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розглядала можливість збільшення прайс-кепів на електричну енергію на ринку «на добу наперед» (РДН), внутрішньодобовому ринку (ВДР) та балансуючому ринку на 50%, з 4000 грн/МВт-год до 6000 грн/МВт-год. Однак рішення щодо цього не було прийнято.

Вдруге, вже у лютому 2023 року, планувалось підвищити максимальні граничні ціни на РДН, ВДР з 4000 грн/МВт-год до 4952 грн/МВт-год. Проте комісія не побачила підстав для перегляду граничних цін через зміну ринкової ситуації та зняла з розгляду це питання.