Стратегія уряду України на дерегуляцію бізнесу може мати негативний вплив на молочний сектор.
Про це заявив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України (СМПУ) Арсен Дідур в інтерв’ю «БізнесЦензор».
Він пояснив, що під дерегуляцією мається на увазі дві речі. Перша — щоб ніхто не заважав бізнесу працювати. А друга — відповідальність самого бізнесу. Ідея ж у тому, що в умовах відсутності перевірок бізнес поводитиметься відповідально.
«Поки держава робить свій крок, зменшуючи тиск на бізнес, ми фіксуємо порушення умов виробництва, тіньовий обіг сировини, виробництво фальсифікатів. Тому ми в асоціації вважаємо, що в межах контролю за якістю та безпечністю виробництва харчових продуктів держава повинна зберегти свої функції. Або ж піти на децентралізацію і делегувати ці повноваження репрезентативним асоціаціям, які брали б цей контроль за порядністю роботи в галузі», — пояснив представник спілки.
Арсен Дідур підкреслив, що має збільшуватися саморегуляція.
«Саморегуляції ж не додалося, немає навіть відповідної законодавчої бази, але держава рухається до дерегуляції. І тут ми можемо зіткнутися зі збільшенням тіньового ринку та фальсифікату, який ми, в принципі, вже бачимо.
Бізнес повинен розуміти, що відповідність вимогам ЄС та імплементація європейського законодавства — це не тільки про збільшення експорту до Європи. Це відповідність тим вимогам, які відкривають для нас ринки інших країн. Маючи євроакредитацію, ми спокійно можемо торгувати зі Сполученими Штатами, Канадою, Великою Британією і багатьма іншими країнами. Це дуже важливо для розвитку молочного сектору», — резюмував експерт.