Про це заявив голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, передает AgroTimes.
Він пояснив на прикладі балансу по витратам на виробництво 1 тонни масла, як отримана така цифра.
«У 2016 році було вироблено 101 тис. т вершкового масла. Для цього мало піти 2,2 млн т молока. Сьогодні джерела для виробництва вершкового масла — це сирні продукти і сухе знежирене молоко. Якщо взяти до уваги, що торік було вироблено 48 тис. т сухого знежиреного молока і 70 тис. т сирних продуктів, то дефіцит молочної сировини для виробництва 101 тис.т масла складає 898 тис. т (близько 40% — ред.) Фактично 40 тис. т масла в Україні виробляється з повітря», — пояснив Вадим Чагаровський.
За його словами, фальсифікацією масла займаються маленькі приватні невідомі підприємства. Такі висновки були отримані в результаті рейдів Спілки молочних підприємств спільно з громадською організацією «Громадський контроль».