Україна наростила експорт молочної продукції та зменшила імпорт

11 грудня 2022, 09:50 2290

Зовнішньоекономічний баланс торгівлі молочною продукцією наразі позитивний: за 10 місяців 2022 року Україна експортувала молочної продукції на $210 млн, а імпортувала — на $186 млн.

Про це повідомв голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський під час конференції «Молочний бізнес в умовах війни».

«Якщо останні три роки ми були нетто-імпортером, то сьогодні перетворилися на експортера. Це відбулося тому, що наші ціни на молочну сировину зараз дозволяють бути конкурентоспроможними на закордонних ринках», — зазначає Вадим Чагаровський. 

За його словами, сьогодні ціна на сировину є тим фактором, який дозволяє українським виробникам бути присутніми на світових ринках. Якщо останні три роки ціни на сировину в Україні були на рівні європейських, а інколи й вище, то зараз ситуація змінилася. У Нідерландах за рік сировина подорожчала на 30-40% і у вересні коштувала 60 євроцентів/л, в Німеччині — 56 євроцентів/л, Польщі — 52 євроцентів/л, в Україні — 36-38 євроцентів/л.

«Переробники навіть розширюють ринки, компанії ведуть перемовини з торговельними мережами європейського співтовариства і найближчим часом експортуватимуть свіжу ферментовану продукцію. Цього року вже 10 компаній мають дозвіл на експорт до ЄС», — розповідає Вадим Чагаровський.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua