Прибутковість молока продовжує падати. За місяць — на 10%

08 лютого 2022, 15:47 973

Умовна прибутковість виробництва молока в професійних господарствах України в січні 2022 р. знизилася на 10% до грудня минулого року.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, аналізуючи показники умовного індексу прибутковості молока (УМІ).

«Подібне зниження не було неочікуваним, враховуючи 10% зниження закупівельних цін деякими провідними переробниками на січень, але й в цілому зниження УМІ в січні вже стало нормою: минулого року в січні УМІ теж впав і теж на 10% до грудня. І взагалі останні 5 сезонів УМІ січня незмінно був нижчим, ніж у грудні», — нагадує експерт. 

Він пояснив, що в січні 2022 р. УМІ впав переважно за рахунок зростання цін на корми майже на 9%, в той час як падіння середньої закупівельної ціни на молоко було не таким значним, але дуже дивно, що воно взагалі відбулося, враховуючи, що ціни на молоко в інших країнах стрімко зростали.

Ярмак також констатує, що індекс прибутковості у цьогорічному січні був вищим за показник січня 2021-го на 21%.

При цьому, за даними експерта, це був другий найгірший рівень прибутковості за останні шість сезонів, також УМІ січня був на ті ж 21% гірший за середній протягом останніх 5-ти січнів.

«Дуже цікаво, що за останні 12 місяців корми подешевшали на 12% (порівняно з січнем 2021 р.), а молоко виросло в ціні на 6%. Власне тому й маємо вищий УМІ зараз, ніж рік тому. Подумати тільки — корми порівняно з січнем 2020 р. зараз дорожчі на цілих 75%, а шрот соняшнику — вдвічі. А от молоко за цей час виросло в ціні лише на 18%», — додав він.

Ярмак зауважив, що в лютому найчастіше УМІ знижується. 

«Але на світовому ринку продовжується «молочне ралі» — ціни й надалі зростають. Січень показав плюс 5%. Щоправда, й корми теж зростають у ціні, а наші переробники зараз відокремлені від світового ринку, тож не виключено, що нас теж чекає чергове падіння УМІ», — прогнозує експерт.


Для довідки: УМІ — це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока.