Нідерланди зацікавлені у співпраці з українськими садівниками

19 жовтня 2017, 18:00 2839

Українські виробники фруктів та ягід мають впроваджувати переробку плодоовочевої продукції з метою створення доданої вартості та розширення можливостей на зовнішніх ринках.

Про це йшлося під час нідерландсько-український форум з виробництва та переробки плодоовочевої продукції, говориться у повідомленні організаторів заходу.

Президент асоціації «Ягідніцтво України» Ірина Кухтіна  зазначила, що споживання фруктів зростає на 3-4% на рік, органічних фруктів — на 8-10% на рік. А Україна входить до першої п«ятірки країн з виробництва яблук.

Разом з тим керівник комерційного відділу ради з питань експорту продовольства Наталія Задорожня додала, що наша країна належить до ТОП-10 виробників черешні в світі та до ТОП-5 виробників черешні в Європі, але знаходиться на 40-му місці серед експортерів черешні.

«За обсягами виробництва малини Україна знаходиться на 4-му місці в Європі, за обсягами виробництва полуниці — на 7-му місці, але у списку експортерів Україна знаходиться на 25-му місці в Європі», — уточнила Задорожня.

Заступник голови Херсонської ОДА Олександр Адамчик зазначив, що для розширення експортних ринків виробникам треба навчитись переробляти сільгосппродукцію, щоб створити більшу додану вартість і презентувати готову продукцію на ринку.

У свою чергу, представники Нідерландів наголосили, що, як другий найбільший експортер сільськогосподарської продукції в світі, мають не тільки колосальний досвід у виробництві, переробці продукції та логістиці плодоовочевої продукції, але й надійні технологічні та інноваційні рішення для українських виробників та переробників.

«Нідерланди високо оцінюють потенціал і перспективи Херсонського регіону для розвитку нових технологій в аграрному секторі та обміну досвідом для допомоги виходу на світові ринки», — зазначила радник з питаннь сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Каролін Спаанс.