Великодній кошик з крафтових продуктів. Що покласти?

09 квітня 2023, 05:50 7851

Згідно з григоріанським календарем сьогодні католики святкують Великдень. А вже за тиждень це свято пануватиме в домі кожного християнина. Воно вважається найсвітлішим та найважливішим і пов’язане з Воскресінням Христовим. Традиційним атрибутом цього свята є великодній кошик.

Монахи Гурбинського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Повстанських могилах, що на Рівненщині, вважають, що жодного обов’язкового продукту до освячення не існує. Страви, які ми приносимо на благословення і освячення, не є якоюсь жертвою або чимось надзвичайно сакральним. Перелік пасхальних продуктів сформувався з того, що було заборонено до споживання впродовж Великого Посту.

Команда AgroPortal.ua зібрала великодній кошик із крафтових продуктів. Деякі з них увійшли до «Неймовірної крафтової торбини» — платформи, що об'єднала абсолютно різних виробників крафтової продукції.

Паска від «Хатинки пекаря» з Бучі

Бучанська пекарня «Хатинка пекаря» щороку випікає великодній хліб — паску. Цього року з’явився власний млин, і тепер виробники мають своє борошно. Постачальника зерна вдалося знайти за допомогою AgroPortal.ua. Тому на Великдень паски будуть із цільнозернового борошна на заквасці. Процес від замісу до випічки займає майже 20 годин.

Замовити📲

Яйця з екоферми «Карашинське подвір’я»

М’ясна сімейна ферма «Карашинське подвір’я» працює на сертифікованій органічній землі в Київській області. Основний раціон їхньої птиці — кукурудза, пшениця, люцерна та ячмінь. Саме тому жовток яєць має насичений жовтий колір, який вирізняє його з-поміж інших.

Замовити📲

Ковбаса за сімейним рецептом від бренду «Два кума»

Вже більше 10 років виробники м‘ясних смаколиків «Два кума» з Миргорода Полтавської області виробляють м’ясні делікатеси. Багато рецептів вони зібрали під час подорожей Україною. Завдяки цьому були вдосконалені авторські технології. Процес копчення відбувається виключно на дубових дровах.

Замовити📲

Масло гхі від Юлі з хутора

Замість звичайного масла до кошика можна покласти гхі — топлене коров’яче масло, яке не містить канцерогенів, на ньому нічого не пригорає. Воно краще для смаження за будь-яку олію. Юлія Малекс, яка проживає на хуторі Львівської області, давно опанувала це ремесло. Зараз замовлень, які дівчина може виготовити і продати, вдосталь. Інколи навіть формується список черги на продукцію. Тому встигніть замовити.

Замовити📲

Сир із найвіддаленішого села Карпат

Крафтова сироварня «Будз баран» пропонує покласти в корзину класичний білий або ж осучаснений з різними спеціями сир будз, адже саме на Гуцульщині з давніх-давен його кладуть до кошика. Така традиція збережена й досі.

Замовити📲

Мед із пасіки братів Дубнянських

У великодній кошик можна покласти ще й баночку меду. В асортименті бренду Nut.honey.ua (Дніпропетровщина) є крем-меди (кориця-апельсин, кокос-мигдаль, фундук у шоколаді, смородина, малина, банан, імбир-лимон, лайм-м’ята) та мед із горіхами й сухофруктами.

Замовити📲

Мариновані овочі

Великодній кошик можна доповнити й іншими неосновними складовими, приміром, маринованим перцем халапеньйо, який виготовляє фермерка з Вінниччини Катерина Олійник. Дівчина вирощує на 40 сотках перець — довгий, квадратний, а віднедавна ще й мексиканський. Через Instagram вона вже продала понад 2 т овоча.

Замовити📲

Хрін з Карпат

Хрін із буряком — гострий соус, який давно завоював серця українців. Без цієї приправи неможливо уявити великодній стіл, вона підкреслить смак будь-якої м'ясної страви. Придбати хрін можна в магазині екопродуктів «Смак Карпат» — 1 л коштує 100 грн.

Замовити📲

Сіль

Ну і не забудьте покласти до кошика сіль, адже саме вона символізує достаток і є оберегом сім’ї. У дрогобицькій солеварні можна придбати сіль різного призначення: для грилю, до м’яса чи універсальну. Спосіб виробництва у цій солеварні відрізняється від традиційного видобутку, як це було у Соледарі. Тут спочатку видобувається соляний розчин з-під землі, який вариться в соляних ваннах на дровах. Вода випаровується, сіль осідає, і тоді витягується, просушується і фасується продукт.

Замовити📲

Давайте підтримувати малих виробників, щоб вони й надалі змогли працювати та розвивати крафтове виробництво в Україні!


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua