Традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль у 2023 році обійдуться родині з 4-х осіб близько 1208,78 грн, тобто на 24,4% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 972 грн.
Про це повідомляє ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Вартість основної складової великоднього кошика — паски домашньої випічки за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів, 200 г ізюму) — складе 169,88 грн за 1 кг, що на 26,8% більше вартості паски 2022 року. Це зумовлено різким зростанням цін на основні складові: яйця (+92%), цукор (+20,5%), масло вершкове (+21,9%) та ізюм (+16,7%). Ціни на борошно і дріжджі залишилися на рівні минулого року. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться ще дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки, вважають науковці.
У 2023 році, на відміну від попередніх років, ціна на яйця зросла на рекордні 92% і становила в середньому 68,15 грн (65-75 грн за десяток), тоді як ціни на решту складових святкового кошика зросли на 9,4–38,4% проти цін початку квітня минулого року.
«Найдорожчими складовими великоднього кошика традиційно залишаються м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) — 175 грн (340-400 грн за 1 кг), буженина (0,5 кг) — 219,50 грн (425-459 грн за 1 кг). Подорожчало і сало (0,5 кг) — до 110 грн з розрахунку 210-300 грн за 1 кг. Порівняно з 2022 роком вартість буженини збільшилася на 31%, домашньої ковбаси — на 9,4%, а сала — на 38,4%», — уточнюють експерти.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) — 189,50 грн (375,00-457,50 грн за 1 кг), вершкове масло (0,5 кг) — 171,25 грн (68,50-72,38 грн за пачку 200 г), за м’який сир (0,5 кг), який обійдеться у 87,50 грн (30-38 грн за пачку 200 г).
Ціна хріну (250 г) складе 16 грн (14–22 грн) і залежатиме від виробника і смакових складових, також символічною є вартість солі (100-150 г) — 2 грн.
«У разі доповнення великоднього кошика іншими неосновними складовими (помідори, огірки, яблука, червоне вино) його вартість зросте до 1463,28 грн. Це на 20,9% перевищує вартість минулорічного кошика такого ж складу у 1210 грн», — зауважив директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко, зазначивши, що таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних овочів.
За пляшку церковного вина «Кагор» доведеться заплатити в середньому 120 грн (80-135 грн).
«Зростання вартості великоднього кошика однозначно спричинене наслідком воєнних дій — суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, здорожчанням енергоносіїв, ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах», — пояснив Юрій Лупенко.