Сезон вишні: виробники розповіли, яку ягоду приймають для заморожування

12 липня 2022, 09:15 5917

Український виробник замороженої продукції Tevitta уже розпочав сезон приймання ягоди, перші партії вишні — з власних садів компанії. Найближчим часом очікуються поставки за контрактами.

Строки прийому залежать як від погодних умов, так і від сорту вишні, тому прийом продукції може тривати до місяця. Про особливості прийому сировини для заморожування розповіла начальник відділу стандартизації та якості заводу бренду Tevitta Валентина Гуліна. 

Валентина Гуліна

Вишня, як і інша ягода, має постачатись у пластмасових ящиках  до 10 кг в одному. Оскільки прийом вишні, малини та смородини припадає на один період, ягоди можуть зберігатись у камері попереднього охолодження. А малина заморожується у камері статичного заморожування, яку завод цього року запустив у роботу. За рахунок цього можливий безперебійний прийом продукції від постачальників. 

Представниця заводу наголошує, що не допускається сировина зі шкідниками чи хворобами, максимальна наявність гнилі на вишні — до 1%. «Через що ми змушені відмовляти постачальникам із домашніх господарств. Працюємо з виробниками, які професійно займаються вирощуванням садів», — говорить Валентина Гуліна. 

Вишня може бути з плодоніжками, оскільки на заводі є спеціальне обладнання, яке дозволяє їх виокремити.

Обов’язково вишня має бути однорідного ступеня дозрівання: «Ягода, з якої в подальшому буде видалена кісточка, повинна бути діаметром від 20 мм. Менші заморожуються з кісточками». 

Начальник відділу стандартизації та якості заводу бренду Tevitta каже, що вишня — одна з тих ягід, яка заморожується найскладніше, оскільки має довгу технологічну лінійку. 

Детальніше про технологію заморожування вишні на відео.