Заморозити, щоб зберегти, або Якісний варіант експорту плодово-ягідної продукції

24 травня 2022, 06:15 2685

Торік Україна експортувала рекордну кількість заморожених ягід, і ця продукція отримала найбільше експортної виручки в плодоовочевому сегменті.

В умовах війни збільшення виробництва замороженої продукції — ягід, фруктів та овочів — стало ще більш актуальним, адже так можна зберегти врожай і з огляду на логістичні проблеми реалізувати продукцію в пізніші терміни. 

Як розповідає президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, до 2022 р. ринок заморожування в Україні динамічно розвивався та зростав. На його думку, така позитивна тенденція продовжиться — обсяги заморожування й надалі зростатимуть, оскільки це один із якісних варіантів експорту плодово-ягідної продукції, особливо ягід.

Світовий ринок заморожених плодів та ягід складає понад $4 млрд, частка України в обсязі світового експорту — майже 3%. 

За даними асоціації «Ягідництво України», торік українські виробники малини експортували її найбільше за всю історію через рекордну ціну та неврожай у Північній півкулі. Відповідно до статистики, за кордон у замороженому вигляді експортується половина вирощеної малини. 

Загалом замороженої малини у світі реалізується більше, ніж свіжої, що зумовлено смаковими особливостями та поганою лежкістю цієї ягоди. 

Окрім малини, в трійці ягід-лідерів, які найчастіше експортують у замороженому вигляді, також чорниця і смородина. Здебільшого імпортовані з України заморожені ягоди йдуть на подальшу переробку.

propData.content.image
Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА)

«Цього сезону питанням №1 для виробників буде збереження врожаю. Тож краще ягоду заморозити, ніж викинути. Прогнозую, що обсяги виробленої, переробленої чи експортованої продукції у вигляді заморожених ягід будуть не менші, ніж минулого року, а можливо й більші. Це щодо культурних ягід. Можливо, по дикорослим обсяги впадуть через війну».

Також експерт звертає увагу, що цьогоріч південь України дасть менше продукції, особливо Херсон, де зазвичай багато заморожувалося суниці садової, але зараз це неможливо буде зробити. Але по інших регіонах, переконаний Тарас Баштанник, все відбуватиметься планово.

Меншим за ягоди, але так само привабливим для українських виробників є виробництво заморожених овочів.

Сьогодні складно спрогнозувати якість продукції, яку отримають агровиробники, адже всі були в різних умовах: хтось встиг закупитися необхідними матеріально-технічними ресурсами, а комусь дійсно довелося економити. 

propData.content.image
Юрій Кривенко, директор заводу «Авуар» бренду Tevitta

«Точно сказати щодо якості продукції можна буде тільки тоді, коли вона поступить на завод, після відповідного аналізу».

Він додає, що економія на МТР безпосередньо вплине на кількість валового збору та зменшить якісні показники урожаю. 

Відповідно аграрії, прикладаючи тих самих зусиль, отримають менший прибуток.


Людмила Лебідь, Наталія Помянська, AgroPortal.ua