Ріпак «диктуватиме» екологічні норми

29 жовтня 2018, 08:00 2800

До нового року ріпак, зібраний в Україні, буде максимально експортований. Можливо, через це зменшиться внутрішнє споживання.

Таку думку в ході конференції Grow the Future, організованої компанією ALFA Smart Agro, висловила заступник директора ProAgro Group Марія Колесник.  

«Виробництво цієї культури частково скоротилося через несприятливу погоду. Навряд чи посівні площі будуть сильно збільшуватись — здається, ми якраз сягнули певної стабільної межі. На обсяги виробництва впливають кліматичні умови і технології», — додає експерт.

 

За її словами, ціни на ріпак збільшилися, переважно, через фактор Австралії — там через посуху суттєво скоротилося виробництво. Вплинули також несприятливі кліматичні умови у Європі. 

«Є ніші, куди український ріпак зможемо поставляти без будь-яких перешкод. Зростатиме попит у найближчих сусідів, тому навряд чи треба напружуватись, задивляючись на ринки далекого Китаю чи Японії, де важчі умови і зовсім інший менталітет», — радить Марія Колесник.

Фактором ризику для експортерів може стати впровадження у країнах ЄС нових норм, які  обмежують викиди парникових газів під час виробництва біоетанолу з ріпаку.

«У тому числі, партнери планують перевіряти, чи ви виростили свій ріпак на непридатних для інших культур землях, чи замінили ним інші культури на добірних чорноземах. Ті, хто нехтує екологічними нормами, не будуть допускатися на ринок Європейського Союзу. Відповідна програма розрахована на тривалий термін, тож нею не варто нехтувати експортерам», — резюмує експерт.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua