Залучення інвестицій залежатиме від активності українського бізнесу

29 січня 2024, 08:00 1172

Прихід інвесторів в Україну залежить від багатьох факторів, тому в питанні інвестицій варто перш за все розраховувати на власний бізнес.

Таку думку висловила заступник міністра економіки Надія Бігун в інтерв’ю «Укрінформ»

«Європейці ще до нас приглядаються. Вони не дуже розуміються, як тут бізнес вести, і ніхто прямо з грошима стояти не буде, якщо не знайде локального партнера. Тому насамперед залучення інвестицій залежатиме від активності наших бізнесів. Вони будуть свої гроші інвестувати, вони будуть знаходити партнерів, які будуть готові з ними разом інвестувати», — вважає Надія Бігун. 

Водночас вона припускає, що будуть якісь великі проєкти, однак грандіозні суперпрожекти навряд чи будуть реалізовані до перемоги.

«Цього року, напевно, номер один питання, яке буде стояти перед бізнесом, — доступ до кордону і можливість його перетнути. Сюди завезти сировину, туди вивезти продукцію. Поки такі питання будуть стояти, це буде дуже стримуючий фактор. Це те, що реально і застрахувати складно, і впливати на це складно. Але, з іншого боку, ми вже маємо до цього готуватися, тому що є величезна енергія для великих проєктів. Якщо ми зараз не сформулюємо бачення, куди ми хочемо рухатися, і не збудуємо стратегії на рівні держави, на рівні партнерів, ми не зможемо це скомунікувати», — підсумувала заступник міністра.