Виробник: Перед ягідниками цього року постане дві загрози

19 березня 2020, 10:55 2378

У зв’язку з аномально теплою зимою та весною вегетація лохини та інших ягідних культур розпочнеться раніше.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповів директор підприємства «Ягоди Галіївки» Олег Шишмарьов.

За його словами, у такій ситуації перед рослинами постають дві загрози. Перша з них — це зворотні заморозки. 

«Наприклад, у нашому господарстві минулого року дуже постраждали рослини: на лохині почорніли верхівки. Вони вже були розкриті, з листочками. Сталося це 6 квітня через температуру -12°C вночі. Тому минулої осені ми використовували спеціальні добрива, в складі яких є речовини, здатні зменшити наслідки такого стресу для рослин», — додав він.

Другою загрозою Шишмарьов назвав засуху. За його словами, проблема з вологою спостерігається вже зараз.

«Ягідники будуть сохнути, тому аграрії мають зараз думати про стратегічні запаси води. Господарства, подібні до нашого, мають системи крапельного зрошення для рослин, але для їх функціонування ми маємо подбати про безперервне забезпечення водою», — зазначив він.

Наприклад, на його думку, можна будувати штучні водойми для забезпечення своїх плантацій, використовувати спеціальні препарати, які здатні довше утримувати вологу в ґрунті та  зменшити потребу у воді для поливу на 30-40%.

До слова, минулого року на Волині аграрії вже зіткнулися з проблемою забезпечення водою. У регіоні почали пересихати річки та озера. Цьогоріч проблема набуде більшого розповсюдження територією країни, підсумував директор підприємства «Ягоди Галіївки».


Для довідки: ТОВ «Ягоди Галіївки» розташоване у Житомирській області, має 20 га насаджень лохини.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua