Переробка зернових — перспективний напрям розвитку для українських сільгоспвиробників. Одним із цікавих напрямів є білок з гороху, який використовується для отримання штучного м'яса.
Про це розповів у коментарі AgroPortal.ua керівник департаменту з розвитку ТД «Хортиця» Ігор Матвіїв.
«Завдяки прийнятим квотам на експорт соняшнику наша країна досягла значного успіху в переробці олійних, хоч переробку інших зернових культур в Україні так і не освоїли в повному обсязі. Виробникам простіше продати сировину, ніж займатися переробкою, хоча це збільшує вартість продукції на 30%. Тож зараз цей ринок фактично не розвивається. Але можна поборотися за ринок переробки гороху. Стартові інвестиції порівняно невеликі, а потреба у рослинному білку постійно зростає», — зазначив Ігор Матвіїв.
Він зауважив, що інвестиції у підприємство з глибокої переробки зернових становлять від $50-80 млн.
Завод з глибокої переробки гороху на протеїнові продукти вже будується в Хорватії, додав експерт.
Валентина Оврас, AgroPortal.ua