«Якщо сучасна пшениця дає врожай 50-70 ц/га, то спельта — 25-33 ц/га. А витрати на техніку ті самі. Крім цього, спельту потрібно додатково транспортувати, вивантажувати на спеціальний станок, який її вимочуватиме»
Незважаючи на низьку врожайність, спельта є досить дорогим продуктом. Фермери на Хмельниччині вирощують два сорти спельти та, крім продажу зерна, знайшли культурі додаткове застосування.
Прародительку всіх сучасних сортів пшениці в Україні вирощували здавна, але потім на довгий час незаслужено забули. І дуже марно, вважає Ніна Вельська, яка разом із чоловіком вирощує спельту на території свого родового маєтку «ДАРЪ».
«Вирощуємо спельту без хімії та добрив. Є відомості, що від мінеральних добрив урожайність культури може впасти. До того ж росте вона у своєрідній захисній «сорочці», створеній природою. Зерно захищається від комах і бактерій товщиною цього самого лушпиння», — розповідає AgroPortal.ua Ніна Вельська.
Вона додає, що ця ж захисна «сорочка» злегка ускладнює збирання та обробку спельти, навіть сучасні комбайни не можуть вимолотити її через будову колосу.
«Якщо сучасна пшениця дає врожай 50-70 ц/га, то спельта — 25-33 ц/га. А витрати на техніку ті самі. Крім цього, спельту потрібно додатково транспортувати, вивантажувати на спеціальний станок, який її вимочуватиме»
Проте весь додатковий клопіт із лишком окупає її користь. Спельта не тільки смачна, а й безглютенова. Вона містить клейковину, яка повністю засвоюється, оскільки це старий сорт, і людський організм має ферменти, здатні її переробляти.
Нещодавно сім'я Вельських вирішила знайти застосування не тільки насінню спельти, але й її лушпинню. Воно почало використовуватися як наповнювач для ортопедичних екоподушок.
«Саме лушпиння спельти міцне, об'ємне і досить пружне. Воно має ортопедичний ефект. Усі подушки, наповнені синтепоном або іншим матеріалом, з часом втрачають об’єм. У лушпиння є свої особливості — воно ламається і кришиться. Проте на 2-3 роки такої подушки вистачить», — розповідає Ніна Вельська.
За її словами, подушки можна «відрегулювати» під себе — розстебнути і висипати зайве лушпиння, якщо висота здається великою. Коли старий наповнювач трохи потріскається, відібране лушпиння можна повернути назад, тим самим оновивши наповнювач.
Вперше подушки з лушпиння спельти Вельські почали виготовляти у 2017 році. Спочатку, як водиться, шили тільки для себе та рідних, проте незабаром ноу-хау фермерів із Хмельниччини набуло чималого попиту.
Величезних партій не шиють — крафтове виробництво, все робиться вручну. При необхідності готується нова партія. На рік може бути замовлено та пошито до трьох сотень таких подушок.
У лушпинні нестачі немає. До речі, невикористане для подушок лушпиння теж знайшло своє застосування. Подружжя використовує його як мульчу на грядках.
«Інтерес до спельти зростає з кожним роком, у нас з'явилися постійні покупці. Борошно, крупи та каші з неї мають особливий смак. Ми виготовляємо їх у невеликих обсягах. Зараз вирощуємо два сорти та продовжуємо відроджувати інші. Крім спельти, є бажання відродити сорти гречки, що запилюються бджолами», — ділиться планами Ніна Вельська.
Людмила Калита, AgroPortal.ua