Grain Alliance третій рік вирощує органічну спельту

30 серпня 2018, 14:31 2401

Grain Alliance (ТОВ «Баришівська зернова компанія») вже третій рік впроваджує принципи органічного землеробства.

Як говориться у повідомленні компанії, на 1,6 тис. га у Південнополтавській регіональній дирекції вирощують культури без застосування засобів захисту хімічного виробництва.

«Баришівська зернова компанія» вирощує третій рік органічну спельту. У цьому році вперше було посіяно органічну сою. Спельта сьогодні дуже популярна у Європі культура. Її корисність доведена численними дослідженнями, вона широко використовується у дієтичному харчуванні. На спельту досить серйозний попит — залишки минулорічного урожаю ми відправляємо в Ізраїль», — зазначає керівник Південнополтавської регіональної дирекції Григорій Плис.

Під органічне виробництво у компанії виділяють окремі складські приміщення, окрему техніку, яка використовується лише у вирощуванні органічних культур. Так, у цьому році склад у відділку «Овсюки» Гребінківського району Полтавської області отримав відповідний дозвільний сертифікат.

«У липні ми зібрали органічну спельту. Всього її маємо 700 т. Рівень урожайності цієї культури становить 32 центнери з гектару. Сорт — «Зоря України» — перший в Україні сорт спельти, який передали на офіційну реєстрацію. Цінність саме цієї пшениці у тому, що вона має, зокрема, високий рівень білку. Фахівці можуть легко порівняти з простими озимими чи ярими культурами», — розповідає Григорій Плис.

Як розповідає завідувач складу відділку «Овсюки» Іван Шульга, спельта — це така культура, яку необхідно обрушувати від плівок до голозерної форми. А це досить важки процес.

«Для нього ми використовуємо сучасне німецьке обладнання. За день ми обробляємо 7 т спельти», — сказв він.