Ігор Мудрик — підприємець з Вінниччини, він переробляє насіння на олію холодного віджиму та пасту. Технологію виготовлення він перейняв у швейцарця Вальтера Данцера.

Сьогодні Ecoliya (саме так називається підприємство) готує олію з насіння кропу, петрушки, моркви, льону, коноплі, розторопші, кісточок абрикосів та навіть малини.

У виробництві використовується німецьке обладнання, а продукт свідомо робиться «сирим» — так корисніше. Ігор розповідає, що цією справою зайнявся спонтанно.

«Я захоплююсь спортом та здоровим харчуванням. Аби дізнатися більше, їздив за кордон на виставки. Так і познайомився зі швейцарцем Вальтером Данцером, який показав своє підприємство із виготовлення олій шляхом холодного пресування», — розповідає господар.

Починав власник Ecoliya з індивідуальних замовлень.

«Також почали запрошувати на фестивалі по здоровому харчуванню. Безпосередньо на них демонструємо, як виходить натуральний продукт. Поступово стали надходити замовлення від невеликих магазинчиків здорового харчування. Зараз наша продукція представлена в усіх великих містах — Києві, Дніпрі, Одесі, Львові, Харкові. По всій Україні є близько 40 клієнтів, і всі — наші постійні замовники, — говорить Ігор. — Умовно кажучи, якщо ми пляшку олії продаємо замовнику за 50 грн, то отримаємо чистий прибуток з цього 10-15 грн».

Згідно технології, олія має виготовлятися за температурою не вище 40 градусів за Цельсієм, тоді речовина зберігає корисні властивості. 

Аби виготовити 50 грамів малинової олії, треба цілий кілограм кісточок. «Зараз на нашому підприємстві працює 4 преси. Потужність невисока. Взагалі продуктивність залежить від олійності культури. Так, насіння з різних трав має тільки 5-8% олійності, тоді як за зміну на одному пресі з нього можна вичавити близько 5 л олії. Олійність льону, гірчиці значно вище — 30-40%. З цих культур один прес вичавлює 40-50 л», — розповідає Ігор.


AgroPortal.ua за матеріалами Ecoliya.in.ua

Мультимедіа