З 2020 року і до сьогодні середній вміст білка в м’якій пшениці знизився з 12,89% до 11,46%, а рівень клейковини — з 27,3% до 19,9%. Коефіцієнт відношення клейковини до білка показує, що 2020 року він сягав 2,12, а 2025-го — лише 1,74.
Крім того, в середньому натура зерна пшениці врожаю 2025 року сягнула 77,2 кг/гл, а врожаю 2024 року — 77,8 кг/гл. Невиповнених зерен цьогоріч стало 2,53%, у 2024 році — 1,36%, що погано для виробників борошна. Пророслих зерен поточного року було 0,11%, торік — 0,07%. Зменшилася середня кількість битих зерен на 0,66% — з 3,08% в урожаї 2024 року до 2,42% у 2025-му.
Загалом якість озимої пшениці майже однакова з урожаєм попереднього року, але дещо кращими стали показники натури, білка, клейковини, W (сила борошна, якість клейковини).
«Пшениця з умістом білка більше 14% поточного сезону становить 8,3%, що на 5,6% більше, ніж 2024 року. Пшениці з показником білка 12,5-14% також стало більше на 7,5%, а з умістом білка 10-11% і 11-12,5% — знизилось на 13,4% та 2,2% відповідно. Однак за кількістю білка цьогорічний врожай пшениці дещо кращий за минулорічний», — пояснює Олег Оніщенко.
Для пшениці з вмістом білка менше 10% порівняно з 2024 роком показник клейковини майже не змінився і становить у середньому 13,5%, W (сила борошна) — 148 х 10-4 Дж, що на 6 х 10-4 Дж менше, ніж торік. Для білків на рівні 10-11% і 11,5-12,5% ситуація також мало змінилася, а для білків 12,5-14% і більше показники дещо інші: клейковина — 23,9% порівняно з 24,4% торік; W (сила борошна) — 240 х 10-4 Дж, що на 10 х 10-4 Дж більше. Для білків більше 14% клейковина становить на 0,6% більше (31,6%), ніж торік, W (сила борошна) — 361 х 10-4 Дж, що на 94 х 10-4 Дж більше, ніж 2024 року. Тобто досить суттєвих змін не виявлено, зазначає експерт.
Пшениця з умістом зерен, пошкоджених клопом-черепашкою менше 0,5%, в загальному врожаї пшениці 2025 року складає 66,8%, що на 2,1% менше за попередній.