Середня урожайність (у заліковій вазі) озимої пшениці склала 6,4 т/га, озимого ріпаку — 2,8 т/га, озимого ячменю — 5,5 т/га. Показник по пшениці практично відповідає минулому сезону (6,3 т/га). Для ріпаку зафіксовано зниження: середня врожайність цьогоріч була на 17,6% нижчою, ніж у сезоні 2024 року.
Такі результати звіту Post Harvest Insights, який оприлюднила компанія Agrohub.
Зазначається, що погодні умови були досить сприятливими у період жнив ранньої групи культур, тож їхня середня вологість відповідала базисним показникам: 13,9% для пшениці, 8,9% для ріпаку, 14,2% для ячменю.
Аналітики відмічають, що зросла волатильність урожайності озимої пшениці між макрорегіонами — у 2025 році середня врожайність у західному макрорегіоні сягнула 7,2 т/га, тоді як у східному — 4,2 т/га. Така різниця пояснюється різною кількістю опадів у період вегетації культур.
«Ми бачимо суттєві відмінності в урожайності між регіонами. На ці показники впливають не лише технологічні рішення агрономів, а й кліматичні зміни, передусім зменшення кількості опадів у центральній та східній частинах України. У наступній хвилі дослідження ми додаємо показники опадів, щоб простежити їхній вплив на врожайність у різних макрорегіонах», — коментує керівниця напряму Benchmarking в Agrohub Оксана Боброва.
Post Harvest Insights — формат досліджень, який показує економіку виробництва вже на етапі після збору врожаю. У звіті зібрані дані про врожайність і агротехнологічні витрати, що формують собівартість вирощування культур. Дослідження охоплює насіння, добрива, засоби захисту рослин, пальне, послуги сторонніх організацій та оплату праці, пов’язану з технологічним циклом. У звіті також подано агрономічні показники — строки посіву, норми висіву, густоту стояння рослин, вологість зерна й погодну динаміку в період вегетації. Аналізується саме агротехнологічний цикл вирощування. Витрати на збирання, транспортування та доробку зерна не враховувалися.
Для довідки: у дослідженні взяли участь 15 компаній, сукупна збиральна площа ранньої групи культур яких становить понад 550 тис. га. Дослідження проводилося у серпні – на початку вересня 2025 року та охопило три культури: озиму пшеницю, ріпак і ячмінь. Наступна хвиля Post Harvest Insights запланована на кінець листопада 2025 року та охопить пізню групу культур.