Відповідний наказ № 546 було затверджено 16 березня 2021 року. Документ розроблено у співпраці з Асоціацією українських виробників «Морозиво і заморожені продукти», йдеться у повідомленні міністерства.
«Настанови покликані роз«яснити виробникам морозива як виконувати вимоги законодавства України з безпечності та окремих показників якості харчових продуктів», — поястюють у Мінекономіки.
У настанові вказані покрокові інструкції з конкретними прикладами та зразками документів які стосуються вимог до:
- планування, стану приміщень і комунікацій на потужностях;
- безпечності води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів;
- предметів і матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
- чистоти поверхонь;
- здоров'я та гігієни персоналу;
- захисту харчових продуктів від забруднення;
- поводження з харчовими відходами;
- зберігання та транспортування харчових продуктів;
- контролю за технологічними процесами;
- маркування харчових продуктів тощо.
«Це допоможе виробникам уникнути помилок та необґрунтованих витрат при впровадженні системи НАССР, побудувати ефективну систему НАССР та почуватися впевнено під час проходження заходів офіційного контролю. Ми, як споживачі, теж матимемо зиск з цього — морозиво буде не лише смачним, але й безпечним», — підкреслив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Глущенко.
З Настановами можна ознайомитись за посиланям.