На Житомирщині урожайність квасолі на 40% вища за середню по країні

16 серпня 2024, 16:12 1181

Середня урожайність квасолі торік у розрізі країни склала 16,9 ц/га, що є співставним результатом із рівнем середньої п’ятирічної врожайності.

Про це AgroPortal.ua повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Водночас у профільному відомстві додають, що на рівні регіонів/виробників урожайність квасолі може бути значно вищою. Так, наприклад, на Житомирщині 2023 року вона становила 23,5 ц/га, тобто майже на 40% вище за середній рівень по країні.

Фермер з Київщини Олександр Широкоступ цьогоріч очікує меншого врожаю, оскільки нестача вологи дає про себе знати, і коли була аномальна спека, квасоля саме цвіла, і квітка просто згоріла. 

Однак у ФГ «Широкоступ» планують вийти на 2,25 т/га. За п’ять років середня урожайність по господарству склала 3 т/га, максимальна — 3,5 т/га.

Олександр Широкоступ зазначає, що під час збирання квасолі важливо не втратити її товарний вигляд. Насамперед варто не допустити бур’яну, а якщо пропустили частково, особливо лободу, необхідно її прибрати, щоб соком не забарвилися боби. Коли є роса, збирати не можна, оскільки також пофарбується.

«Звертати особливу увагу варто і на те, щоб квасоля не перестояла і не пересохла. Краще збирати за вологості 14-18%, тоді менше буде пошкоджень, і вона краще зберігається. Комбайн обов’язково має бути добре вичищений, жниварка флекс, а також потрібні досвідчені комбайнери, щоб не хапали землю. Хай краще щось залишиться на полі, адже від пилу втратиться товарний вигляд, і ціна суттєво впаде», — резюмує він.