Гречка є найдешевшою культурою у виробництві, але її дохідність низька. Тому фермер має визначити свої економічні пріоритети.
Про це AgroPortal.ua розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.
«Якщо пшениця дає 5 т/га, кукурудза 8-10 т/га за ціни 4 тис. грн/т, то дохідність складає 40 тис. грн з 1 га, а дохідність гречки, відповідно, становить 10 тис. грн/га (середня врожайність — 1-1,2 т/га, деякі виробники збирають 2-3 т/га), при цьому рентабельність нульова, але якщо дохідність 30 тис. грн/га, то рентабельність — 200%», — пояснив він.
Тож якщо фермер хоче мати рентабельність, але не має багато грошей в обігу, то йому буде вигідно сіяти гречку, а якщо має великий обіг і може вкладати кошти — обере кукурудзу.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua