Ми ж розпитали у майстра карвінгу, що це та що наштовхнуло її навчитися такому ремеслу.
Все починається з легенди
«Ідея прийшла випадково: будучи в декретній відпустці, побачила по іноземному телебаченні троянди з овочів та фруктів,— розповідає майстер карвінгу Ксенія Волевая, — захотілося спробувати для себе та зрозуміти, наскільки це важко».
Мистецтво фігурного різьблення по фруктах і овочах зародилося в Таїланді. Згідно з переказами, молода дівчина прикрасила квітами, які були вирізані з фруктів і овочів, плавучу лампу для Королівського фестивалю. Король високо оцінив її творчість і проголосив фігурне різання по фруктах і овочах культурною спадщиною Таїланду, яким зобов'язана володіти кожна жінка.
Майстриня запевняє, що зараз дуже популярні такі види букетів. В них присутні ті ж самі квіти, але вони не зів’януть через декілька днів, а принесуть користь. «Якщо вам подобається не просто дарувати подарунки, а викликати приємні емоції і вражати своїм підходом до вибору подарунку, тоді овочеві карвінг-букети стануть у пригоді», — говорить Оксана.
Запорука успіху — хороший настрій
При створенні композиції дуже важливо бути в хорошому гуморі.
«Кожного разу, коли в мене поганий настрій, — саме час взяти в руки ніж для карвінгу. Чотири хвилини — і я «зріжу» весь негатив J», — розповідає Оксана.
Елементи букету з власної городини
Овочі карвінг-майстриня купує на базарах, але інколи і в магазинах. Багато заготовок робить сама, зі свого городу: мариновані слива та часник, часникові стріли, огірки корнішон тощо. Влітку овочі та зелень сіє та вирощує також самостійно.
«Головне, щоб овочі були нестандартні. Чим більше закручений перець, тим краще. Також я використовую лише стиглі та екологічно чисті продукти», — говорить Оксана.
Робота для душі
Свої букети Оксана популяризує через соціальні мережі, а ще дуже допомагають «сарафанне радіо» та друзі.
«Якщо віриш в те, що ти робиш і отримуєш задоволення, — це обов’язково приносить прибуток. Тому карвінг стає моїм основним видом діяльності. До того ж дітям подобається.
Зараз можна ознайомитися з роботами Оксани в соціальній мережі Facebook
Наталія Помянська, AgroPortal.ua