Основний секрет приготування горіхового молока — в стиглості самого горіха. Горіх молочно-воскової стиглості, з якого варять варення, їсти не можна. Однак варення проходить термообробку, і такі горіхи споживати можна.
«Однак для виготовлення молока використовують зовсім інший етап зрілості — коли горіх тільки-тільки дозрів, і з нього ще можна руками зняти шкірку. За технологією він замочується у воді, очищається. Такі плоди зберігають той самий унікальний смак молодого горіха. Ми його позиціонуємо як волоський горіх «фреш». До того ж така сировина використовується не тільки для молока. Ми його просто продаємо як окремий продукт», — розповідає президент кооперативу Павло Тулба.
Горіхове молоко — повністю безлактозний продукт. Для його приготування використовують лише горіхи та воду. Аби приготувати літр такого напою, потрібно приблизно 300 г очищених волоських горіхів.
«За смаком воно практично ідентичне молодим горіхам. Однак наразі ми призупинили виробництво горіхового молока. Ми боремося за стабілізацію. Проблема в чому: якщо ми хочемо заявити про суперкорисний продукт, то в ідеалі його варто було б виготовляти без термообробки», — говорить Павло.
З технічної точки зору процес виготовлення подібного напою доволі складний. Потрібно мати дороге обладнання. В планах підприємства вихід у торгові мережі.
«Подібне ніхто не робить навіть у Європі. Це робимо тільки ми і в Китаї. Воно буде досить доступним. До того ж це безлактозний продукт. Їжа, яка підходить людям в період посту, коли багато хто відмовляється від тваринного білка, для спортсменів, для тих, хто веде здоровий спосіб життя… Вельми цікавий смак у кави з горіховим молоком», — ділиться президент кооперативу.
Павло сміливо каже, що конкуренції не боїться, адже конкуренти будуть завжди. Головне, завжди робити щось інше, щось нове.
AgroPortal.ua за матеріалами News.agro-center