Собівартість вирощування цибулі високої якості складає 7-8 грн/кг. Гуртовики забирають продукцію з поля в середньому за 3,50 грн, зі складу — 5 грн/кг. У мережах цибуля зараз коштує від 8 грн/кг. У такій ситуації на ній заробляють ритейл і дистриб'ютори, але аж ніяк не фермери. Тож малі господарства можуть відмовитися від цибулі, але, ймовірно, будуть і такі, що суттєво збільшать площі.
«Собівартість залежить від урожайності. Наразі цибуля високої якості коштує 7-8 грн/кг. Це якщо вона отримала не лише азот, а й інші добрива, зокрема калій, профілактику від хвороб і була правильно зібрана», — розповідає AgroPortal.ua власник ФГ «Пан Білан» Віталій Білан.
Цибулі зараз в Україні більше, ніж може спожити населення. Цьогоріч у більшості господарств висока врожайність цибулі весняного посіву — 70-90 т. Але не у всіх є можливості для зберігання, щоб притримати овоч до можливих кращих цін.
У ФГ «Пан Білан» цибулю вже посіяли і площі не скорочували. Адже осінні посіви дозволяють вийти на ринок раніше, коли ціни вищі. Власник господарства зазначає, що озиму цибулю в Україні вже реалізували. Ціни на неї сягали 7-10 грн/кг, що, хоч і не дуже багато, але краще, ніж нині.
За словами Віталія Білана, в інших господарствах багато цибулі лишається незібраною через осінні дощі.
«Цибулі треба підсохнути. Якщо ґрунт вологий, починається вторинний розвиток кореневої системи, відповідно, потрібні додаткові кошти на сушіння, вентиляцію. Собівартість такої цибулі ще більше зростає», — додає він.
Низька ціна на цибулю зумовлена перевиробництвом. До висадки цього сезону було 11 тис. га, до того ж фермери отримали високу врожайність, розповів міжнародний експерт зі зберігання плодоовочевої продукції (зі щорічним супроводом понад 60 тис. т) Павло Булгаков.
«Маємо цибулевий рік. Майже всі господарства взяли додаткові 20-30 т/га проти минулого сезону. Є ті, які збирали 20-30 т/га, а цьогоріч мають 90 т/га», — пояснює він.
На собівартість цибулі суттєво впливає агротехнологія: вирощується вона на продаж з поля чи для тривалого зберігання.
Урожайність цибулі тривалого зберігання зазвичай нижча. А самі гібриди коштують дорожче. Агротехнологія підбирається таким чином, щоб цибуля могла зберігатися, тож, відповідно, і система захисту має бути сильнішою. Тож собівартість такої продукції висока і доходить до 6-6,5 грн/кг. Якщо ж вирощувати цибулю з розрахунку на швидку реалізацію, витрати можуть складати 4-3,50 грн/кг.
До витрат на вирощування додається збирання. Ручний збір з урахуванням логістики, відвантаження, сіток — це від 1,5 до 2 грн/кг. Механічний збір обходиться близько 12 тис. грн/га (300 $/га).
Ще два тижні тому цибулю в Дніпропетровській області закуповували за доволі низькою ціною — 4 грн/кг безготівково, продовжує Павло Булгаков. Проте ціни починають поволі рости. Це пояснюється погодою: є господарства, де цибуля досі в полі. У деяких вона примерзла. Деякі — вже заорюють поля з цибулею. Тому очікується розшарування її якості.
«Буде дуже неякісна продукція і високоякісна, яку будуть зберігати. Цей момент треба пережити. Фермери зараз не спекулюють, вони прагнуть вижити. Бо якщо підуть у мінус, то не зможуть вирощувати на наступний рік. Загалом цьогоріч постраждали усі», — додає експерт.
Регулювання площ під тими чи іншими культурами могло б убезпечити від подібних колапсів. Адже в овочевий бізнес іноді заходять зерновики і думають відповідними категоріями, засіваючи тисячі гектарів.
У овочевому напрямі не можна робити такі підйоми. Ситуація цього сезону потягне за собою не просто скорочення, а переключення на інші культури. Втім, це стосується переважно маленьких виробників. Будуть і ті, котрі суттєво збільшать обсяги. Але точніші прогнози будуть пізніше, у лютому.
Експорт цибулі також міг би покращити ситуацію. Зараз Павло Булгаков допомагає організувати постачання партії цибулі через Румунію.
«Якщо відбудеться необхідна кількість експорту, орієнтовно 15 тис. т, цінова політика підніметься до 7-8 грн/кг. Це дасть можливість фермерам залишитися на плаву й не дуже вдарить по споживачу», — додає він.
Плануючи зберігання цибулі, потрібно чітко розраховувати час, на який закладаються овочі. За короткотривалого зберігання достатньо ангарів чи приміщень із провітрюванням, будувати холодильну камеру немає сенсу.
«Під час розробки концепту сховища на 5-6 тис. т, як правило, закладаємо камери без холодильного обладнання, тільки вентиляційне. Це для швидких продажів, до Нового року. В такому випадку навіть за перевиробництва можна поставити мобільні сушарки або взагалі просто скласти цибулю в сітки для старту продажів», — розповідає експерт.
Господарство, що планує продаж до нового врожаю, повинне мати і ангари, і сховище просто з вентиляцією, а також сховище і з вентиляцією, і з охолодженням.
В Україні бракує сховищ не лише для цибулі, а й овочів загалом — обсяги можна збільшувати ще на 20%.
«Через неякісні підходи до зберігання втрачається якість, і це теж тисне на ціну. Тому сховища треба добудовувати», — підсумував Павло Булгаков.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua