Вища врожайність, нижча собівартість. Перші результати вирощування озимої цибулі в Україні

31 липня 2025, 05:53 4035

В Одеській області зібрали перший урожай озимої цибулі сорту Корея-3. Пілотний проєкт «Озима цибуля» реалізують ГО «Всеукраїнська Рада жінок-фермерів» та насіннєва компанія Seedon із Південної Кореї. Урожайність цибулі склала 50-80 т/га.

Про створення цибулевого кластера в Україні, збільшення площ вирощування нових сортів і гібридів озимої цибулі, залучення нових господарств і фінансування дізнавався AgroPorta.ua.

Цибулеві інвестиції сягнуть 50 млн євро

Голова правління громадської організації «Всеукраїнська Рада жінок-фермерів» Людмила Клебанова зазначила, що результати проєкту перевершили очікування.

Людмила Клебанова, голова правління ГО «Всеукраїнська Рада жінок-фермерів»

Ми отримали дуже хороший результат. Наш партнер, компанія Seedon, уже розглядає проєкт будівництва насіннєвого розплідника, лінії переробки та виготовлення добрив. Найближчим часом проєкт буде подано на програму фінансування від Європейського банку, сума — 50 млн євро. Тож робимо усе можливе, аби проєкт «Озима цибуля» мав вдале продовження в Україні.

Урожайність перевершила очікування

У ФГ «Пан Білан» задоволені першим урожаєм. Близько 60% цибулин мають діаметр 8,5 см, 35% — 10 см.

Віталій Білан, голова ФГ «Пан Білан»

«Цибуля пластична, гарного калібру, без відходів і маленьких цибулин. Вона цілком відповідає європейським стандартам як за якістю, так і за смаком. І від неї ви точно не будете плакати», — зазначає перший учасник цибулевого проєкту, голова ФГ «Пан Білан» Віталій Білан. 

Корейська цибуля належить до напівсолодкого виду цибулі, це рослина з тривалим періодом вегетації, формує до 12-13 пагонів і великі соковиті внутрішні луски.

Цього разу посів з осені був проведений не в найоптимальніші терміни, що позначилося на врожайності, але менше 50 т/га не було. За словами фермера, у такий критичний щодо опадів рік подібна врожайність — це вже хороший результат. «Якщо подивитися на грядки, то всі цибулини сидять рівненько одна в одну. Тож потенціал цієї цибулі — 80-120 т/га. Проте ще треба допрацювати технології вирощування», — додає він.

З осені до весни цибуля була на природному поливі, а після формування 4-5 справжніх листків — на поливі з нормою приблизно 5 тис. куб м/га. 

Тривале зберігання

Сорт Корея-3 має хорошу лежкість. За умови живлення, вологи та правильного захисту цибуля дає 12-13 листків, що дозволяє сформувати гарні покривні луски, що гарантують тривале зберігання.

«Ця цибуля не рання, тому вже має потенціал лежкості. На наступний рік можна буде закласти на зберігання 1500 т, щоб продовжити терміни реалізації. Для цього будемо кооперуватися із сусідніми фермерами на площі до 10 га», — пояснює Віталій Білан. 

Потенціал ціни

Перший урожай озимої цибулі йшов з поля за гранично низькими цінами. 

«Це тому, що фермери постаралися виростити озиму цибулю. Але можливості для експорту, а також переробки в Україні є. Ціна на ринку з поля була на рівні 7-8 грн/кг. Зараз вона піднялася до 10 грн/кг. Проте попит низький, черги немає», — розповідають в одеському господарстві. 

Озима цибуля має високий потенціал як із погляду внутрішнього споживання, так і подальшої переробки. 

«Вища врожайність і нижча собівартість. Гібрид і сорти з Південної Кореї, а саме Корея-3, проявили себе чудово, тож й інші гібриди та сорти з цієї країни матимуть високий потенціал», — переконаний Віталій Білан.

Пошук каналів збуту

Зараз господарство шукає канали збуту озимої цибулі у європейських мережах, додала представниця ФГ «Пан Білан» Катерина Білан.

«Плануємо розширити асортимент корейської цибулі, збільшити її кількість у нашому регіоні», — зазначає вона.

ФГ планує пропонувати іншим фермерам і сорт Корея-3, і сорти з більш короткими термінами дозрівання. Вирощування цибулі дає можливість створити кластер на півдні України чи в будь-якому іншому регіоні, який забажає розвивати цей проєкт.

«Будуть дотації, буде підтримка Кореї, що надасть можливість розвивати сільську місцевість, створювати робочі місця, збудувати заводи з переробки цибулі», — підсумувала Катерина Білан. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua