Імпорт вершків та масла активізується найближчими місяцями

16 грудня 2023, 11:10 1869

Українські виробники сирів та масла через низькі складські запаси планують активно працювати попри святковий період.

Таку думку висловив партнер проєктів «Інфагро» Максим Фастєєв.

За його словами, найближчими місяцями очікується активізація імпорту наливних вершків та масла-моноліту для стабілізації попиту і цін на сировину в Україні.

Фахівець пояснив, що дисбаланс попиту та пропозиції сирого молока, який виник минулого року через повномасштабне вторгнення рф в Україну, згенерував додаткові обсяги молочного жиру, який трансформувався у високий результат експорту українського вершкового масла.

«Цього року, особливо у другій його половині, завдяки покращенню споживчих настроїв ми знову повернулись до дефіцитного балансу по молочним жирам. Саме через брак жирів закупівельна ціна сирого молока за 4 місяці встигла піднятися майже на 25%. Промовисто виглядає і динаміка українського експорту, який за підсумками 2023 року скоротиться вдвічі порівняно з 2022 роком», — додав він. 

І додав, що нівелювати цей дисбаланс міг би імпорт наливних вершків та масла. Але спочатку різкий стрибок світових цін, а потім і блокада українсько-польського кордону ускладнили дану опцію. 

«Наразі молочні жири у вигляді масла, вершків наливних та сирого молока в Україні продовжують дорожчати.

Водночас у ЄС уже спостерігається зворотний тренд: наливні вершки та масло на споті в Західній Європі цього тижня подешевшали одразу на 5%, знижуються ціни і в Польщі, хоча рівні залишаються вищими за рівні Німеччини та Нідерландів», — уточнив Фастєєв.