Українські виробники сиру мають скромні запаси і намагаються утримувати високі обсяги виробництва, що призводить до зростання закупівельної ціни молока-сировини.
Про це повідомляють аналітики «Інфагро».
«У таких умовах собівартість виробництва суттєво збільшується, тому сировари з початку осені фактично щомісяця збільшують ціни на 5%. Можливо, така практика і спрацювала б, якби не існували можливості імпорту, але імпорт точно зростатиме, і тоді заводам вже не потрібна буде «зайва» сировина, навіть якщо вона подешевшає», — пояснюють вони.
Зараз стрімкого зростання імпорту не спостерігається лише через блокування польського кордону. Щойно ця проблема вирішиться, в Україну зразу ж завезуть досить великі обсяги польського (і не тільки) сиру, прогнозують експерти.
«Виробництво сиру останніми місяцями вище, ніж у довоєнному 2021 році, і це пояснюється лише тим, що імпорт поки що менший. Цілком імовірно, що наступного року сироварам доведеться досить суттєво скорочувати випуск своєї продукції», — вважають фахівці.