Українська молочна галузь максимально наблизилася до стандартів ЄС, а прогрес у якості продукції доводить, що українські виробники готові працювати за європейськими правилами. До того ж Європейський Союз став ключовим партнером для українських молочних компаній.
Важливість системної гармонізації українського аграрного законодавства з європейським, реальний стан виробництва, експорту й упровадження європейських норм у вітчизняній молочній галузі обговорювали на міжнародному семінарі «Молочний сектор України: зміцнення стійкості, сталий розвиток та європейська інтеграція», організованому Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) у партнерстві з Міністерством фінансів Чеської Республіки за підтримки уряду Великої Британії та у співпраці з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (UCAB).
Повномасштабне вторгнення росії продовжує завдавати суттєвої шкоди українському сільському господарству. Станом на 2025 рік близько 20% сільгоспземель України залишаються тимчасово окупованими, значна частина територій замінована, а інфраструктура ферм і переробних підприємств зазнала руйнувань.
Загальне скорочення виробництва у тваринництві за період 2021–2024 років виглядає таким чином:
За словами заступника міністра економіки, довкілля та сільського господарства України Тараса Висоцького, таке зниження є прямим наслідком війни, окупації земель, знищення виробничих потужностей і логістичних бар’єрів. Проте, попри всі труднощі, молочна галузь демонструє ознаки стабілізації та підвищення ефективності.
За даними Міністерства економіки, кількість корів в Україні з 2021 по 2025 роки скоротилася з 1,67 млн до 1,15 млн голів. Однак важливо, що поголів’я на підприємствах залишається стабільним — близько 400 тис. голів, а в останній рік навіть спостерігається незначне зростання, вперше за останнє десятиліття.
Водночас кількість виробників молока зменшилася з 1791 підприємства у 2020 році до 1264 у 2024 році. Попри це, продуктивність у розрахунку на одну корову зросла з 6634 кг у 2020 році до 8167 кг у 2024 році, що свідчить про технологічне оновлення виробництва та модернізацію ферм.
«Хоча загальна кількість корів зменшується, рівень продуктивності зростає. Це частково компенсує скорочення стада і демонструє ефективність підприємств, які адаптуються до нових стандартів», — підкреслив Тарас Висоцький.
Загальний обсяг виробництва молока зменшився з 9,26 млн т у 2020 році до 7,25 млн т у 2024 році, проте виробництво на підприємствах зросло з 2,76 млн т до 2,99 млн т.
Продаж молока для промислової переробки залишається стабільним — близько 3,2 млн т на рік, із яких понад 80% постачають підприємства.
Особливо показовими є дані щодо якості сирого молока. Якщо 2020 року екстра-клас становив лише 41%, то 2024 року його частка досягла 55%, тоді як молоко другого ґатунку практично зникло з ринку. Це свідчить про перехід до європейських стандартів якості.
Основним ринком збуту української молочної продукції є Європа, яка торік забезпечила понад 75% усього експорту.
За останні три роки (2021–2024) обсяги експорту до ЄС зросли на 620%, досягнувши 36,4 тис. т, тоді як постачання до інших європейських країн збільшилися на 27%, до 45,6 тис. т.
Інші напрямки експорту розподіляються так:
Таким чином, Європейський Союз став ключовим партнером для українських молочних компаній. Як наголосив заступник міністра, обсяги українського експорту не перевищують навіть 1% внутрішнього ринку ЄС, отже не несуть жодних ризиків для європейських фермерів.
Україна активно використовує можливості автономних торговельних преференцій ЄС (АТМ), зокрема за трьома основними квотами:
«Ми довели, що українські підприємства здатні забезпечити якісну продукцію й виконати зобов’язання за всіма квотами. Тепер головне — розширювати ці обсяги та продовжувати інтеграцію до внутрішнього ринку ЄС», — зазначив Тарас Висоцький.
Керівниця Комітету євроінтеграції асоціації «Український клуб агробізнесу» Олександра Авраменко зазначила, що молочний експорт України у 2024 році продемонстрував зростання після складного періоду воєнних обмежень.
За її словами, Європа (поза межами ЄС) забезпечує близько 34% експорту молочної продукції, а країни ЄС — майже 40%. Крім того, Україна продовжує постачання до Азії, Південно-Східної Азії та на Близький Схід. Хоча у 2024 році кількість країн-імпортерів скоротилася з 92 до 86, географічна диверсифікація залишається суттєвою, і перспективи розширення — позитивними. Порівняно з довоєнним 2021 роком частка експорту до Південно-Східної Азії (тоді близько 8%) може зрости після стабілізації логістики. Також відзначено збільшення присутності України на Близькому Сході, тоді як Африка та частина азійських ринків залишаються недостатньо освоєними.
У структурі експорту молочної продукції за 2024 рік найбільшу частку посіли сухе молоко та вершки, далі — сир, масло, морозиво та інші продукти.