Думка: Українські садоводи здатні конкурувати з Польщею за робочу силу

30 січня 2019, 16:18 1816

Проблема дефіциту робочої сили в розпал сезону на ягідних фермах може бути вирішена вже найближчим часом за умови, якщо виробники будуть приділять цьому аспекту відповідну увагу.

Про це заявив засновник ФГ «Благодатна ферма» Сергій Марчук, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

«Ми зробили дуже ретельний аналіз минулого сезону і ще раз впевнились в тому, що вирішити проблему нестачі робочої сили в Україні можна. Я можу сказали, що вже сьогодні ми є конкурентними роботодавцями у порівняні з тими ж поляками. Наприклад, в минулому році люди на зборі ягоди, тієї ж лохини, в Польщі заробляли до 700 грн, а у нас — 500-600 грн. Але ж їм не доводилось лишати свої домівки та їхати на заробітки за кордон. Головне — це запропонувати людям нормальні умови!», — наголошує експерт.

Він зазначив, що розвинення інфраструктури господарства, можливість надати нормальні умови проживання, харчування та дозвілля буде заохочувати людей працювати саме в Україні.

«Більш того я впевнений, що, якщо люди будуть знати, що вони зможуть заробляти та ще й нормально харчуватися, митися, жити тощо, то вони будуть навіть з міст приїжджати», — додає Сергій Марчук.

В той же час він зізнається, що минулого року сезонні робітники більш охоче йшли на збір лохини, тоді як з робочою силою для збирання врожаю малини були проблеми.

«Причому нонсенс в тому, що платили ми за збирання лохини та малина однаково», — резюмує експерт.