Україна експортує 85-90% вирощеного ріпаку, і 95% цих обсягів прямує до ЄС. Лише 10-15% ріпаку переробляється на внутрішньому ринку.
Про це розповів експерт ринку олійних Дмитро Вітюк під час зібрання Trend&Hedge Club.
«Цього року ми бачимо, що виробництво ріпаку в Європі повернулося до історичних обсягів. Важливо також розуміти, що з 20 млн т ріпаку, який виробляє ЄС, 2,5 млн т йде з Румунії. Для українського ринку це важливо, тому що для Європи ринок Чорноморського регіону — це Україна та Румунія. І торік Україна компенсувала суттєве падіння виробництва в Румунії. Цього року відбувається зворотна тенденція, тобто для українського ріпаку місце завжди буде, але на початку сезону залежність менша», — зазначає Дмитро Вітюк.
За його словами, румунський фермер зараз дуже добре продає ріпак, і ціни на румунському ринку донедавна були значно нижчими, ніж в Україні.
Оцінюючи постачання ріпаку, Дмитро Вітюк зазначає, що з України ЄС очікує отримати 2,5 млн т, але реальні обсяги будуть трохи більше за 1,5 млн т. Австралія може поставити до ЄС 2,7 млн т, Канада — до 2 млн т.
«Тобто цього року в Європі менша залежність від імпорту ріпаку і продуктів його переробки. Щодо факторів підтримки в ЄС можливі зміни законодавства для ринку біодизеля, що вплине на ринок. Це рішення очікується наприкінці осені, а нововведення — з 1 січня 2026 року. Це може значно збільшити попит на ріпакову олію й, відповідно, на ріпак для переробки», — прогнозує Дмитро Вітюк.