Підсумки яблучного сезону: рекордний експорт при низьких цінах

17 липня 2019, 11:28 1674

Україні в сезоні 2018/2019 років вдалось зберегти позитивний торговий баланс по яблуку, збільшивши експорт до рекордного показника 62 тис. т.

Про це йдеться у повідомленні «Інфо-Шувар».

«Рік тому експорт був мінімум в 1,5 рази меншим. В той самий час Держстат зафіксував майже 3-кратне збільшення імпорту яблук: в період з липня 2018-го по червень 2019-го в Україну було ввезено 19,5 тис. т цих фруктів», — зазначають експерти.

За їхніми даними, сезонність імпорту та експорту суттєво відрізнялась від попереднього маркетингового року. В сезоні 2018/2019 рр. більше 80% всього імпорту припало на останні два місяці — травень і червень, тоді як в 2017/2018 маркетинговому році імпорт яблука почав поступово зростати ще від середини зими.

«До квітня 2019 року пропозиція українського яблука була надмірною, а ціни низькими, тому й імпорт був мізерним. Але потенціал зберігання яблука врожаю 2018 року був низьким через прискорене визрівання в умовах високих температур на початку літа. Тому вже у квітні ми відчули перші ознаки дефіциту якісного яблука і почали його імпортувати із сусідньої Польщі», — розповідає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар», в сезоні 2018/2019 рр. на майданчику ОРСП «Шувар» було продано понад 17,5 тис. т яблук. До березня пропозиція розподілялась відносно рівномірно і складалась майже повністю із українського яблука. В квітні, травні та червні ситуація кардинально змінилась — частка імпортного яблука в структурі пропозиції зайняла більше 50%.

Цікавим є і той факт, що Україна в сезоні 2018/2019 рр. збільшила імпорт яблука, хоча власний врожай був рекордним, в 2018 році українські фермери зібрали 1,4 млн т. А відносно неврожайний сезон 2017/2018 рр. закінчився із рекордними перехідними запасами українського яблука.

«Особливістю українського яблучного бізнесу є те,  що українські фермери не мають чітких планів щодо продажу врожаю, тому важко спрогнозувати, яким чином буде розподілятись пропозиція на ринку. Так, в неврожайному сезоні 2017/2018 рр. фермери до останнього чекали на кращу ціну, тому увійшли в новий сезон із рекордними перехідними запасами яблука.

А в сезоні 2018/2019 рр. фермери не вірили в те, що в умовах рекордного врожаю ціни взагалі будуть зростати, тому, по-перше, продавали більше яблука на переробку, по-друге, намагались розпродати основний обсяг десертного яблука до початку весни. В результаті вже у квітні в Україні виникла потреба в імпорті. Затримка ягідного сезону позитивно вплинула на продажі яблук в травні та червні, в ці місяці ми імпортували найбільші обсяги яблук», — пояснює ситуацію Тетяна Гетьман.

Безумовним досягненням цього року стало розширення географії експорту яблук, поставки відбувались у 18 країн світу. Експорт суттєво збільшився в напрямку Близького сходу, Південно-Східної Азії та Туреччини. Більше яблука Україна також експортувала до країн ЄС, де місцеві фермери також зібрали рекордний врожай.

«Збільшити експорт вдалось за рахунок суттєвого зниження цін на українські яблука і збільшення частки продукції експортної якості в деяких господарствах. Середні ціни на яблука в сезоні 2018/2019 рр. були найнижчими принаймні за останні три роки, втім динаміка цін більше була протилежною попередньому сезону і дуже подібною до сценарію сезону 2016/2017 рр.», — зазначає експерт.