Рівень збору фруктів у сезоні-2025 становить близько 60% проти довоєнного періоду, а фруктосховища завантажені на 50% від довоєнних обсягів.
Про це повідомив голова асоціації «Укрсадпром» Тарас Минко, пише Open4business.
«Коли фрукти коштували копійки, це було добре для споживача, але для самої галузі це був величезний мінус, оскільки це призводило банкрутства підприємств. Якби така тенденція збереглася до сьогодні, то в Україні вже не залишилося б садів. Нам би завозили польське, німецьке, інше яблуко за європейськими цінами, які наразі становлять 2,603 євро за 1 кг», — сказав він.
Керівник галузевої асоціації пояснив, що низькі ціни на фрукти в довоєнний період були обумовлені високою продуктивністю садів та інтенсивним типом промислового садівництва в Україні.
«Основним фактором зростання ціни на фрукти останніми роками стали вартість енергоресурсів, відсутність кадрів і вартість праці. Бракує людей — вони виїздять із країни. Ті, що залишаються, хочуть працювати мало, а отримувати більше. Невідповідність оплати праці та її продуктивність наразі неспівставні», — наголосив Минко.
Він додав, що для збирання врожаю у саду площею 25 га потрібно 250 працівників. Відтак у багатьох підприємствах у 2022 році було зібрано 30% вирощеного врожаю, у 2024 році — 60%, і в поточному ситуація не краща.
Крім того, за словами керівника «Укрсадпрому», в Україні знищено дуже багато потужностей для зберігання фруктів. Як приклад він навів статистику учасників асоціації, які сумарно вирощують сади на 10 тис. га. Вони мали до війни близько 110-120 тис. т зберігання в холодильниках.
«Наразі залишилось десь 60% (потужностей фруктосховищ). Дехто закрився, в декого через кліматичні зміни вимерз урожай яблук. Поточного сезону задіяно холодильники приблизно на 50-60 тис. т», — констатував Минко.
Він зауважив, що в Україні наразі не розвинута культура споживання джемів і варення, й це стримує розвиток галузі переробки. Водночас він прогнозує, що в найближчі п’ять років в Україні відбудеться бум будівництва переробних підприємств, що спеціалізуватимуться на виготовленні такої продукції.
«Якщо подивитися на сьогоднішній ринок, то ті, хто буде дивитися на таку переробку, матимуть великі перспективи незалежно від кількості наявних підприємств. Якщо наші батьки масово займалися закрутками, то наші діти купуватимуть готові продукти. Відтак це дуже перспективна й цікава галузь, яка через 3-5-7 років дуже потужно вистрелить», — резюмував керівник «Укрсадпрому».