Нестача української соняшникової олії викликала ефект доміно на світових ринках

08 квітня 2022, 15:25 2664

Дефіцит соняшникової олії викликав удорожчання ріпакової, пальмової та оливкової олії, оскільки виробники продуктів харчування шукають альтернативи.

Про це пише видання The Wall Street Journal.

Згідно з даними компанії Mintec, на частку України припадає понад 47% світового експорту соняшникової олії.

Відмічається, що вторгнення росії в Україну спровокувало глобальний дефіцит соняшникової олії. Постачання соняшникової олії та насіння, що використовується переробниками в інших місцях, припинилися через війну. Це, у свою чергу, підштовхнуло ціни на інші харчові олії до рекордно високого рівня, вдаривши по виробниках продуктів харчування та споживачах.

«Нестача української соняшникової олії викликала ефект доміно, який показує, як сильно взаємопов'язані світові товарні ринки. Зросли ціни на інші олії, навіть на ті, що зазвичай не вважаються замінниками олії», — йдеться в повідомленні

За даними Mintec, світові ціни на ріпакову олію зросли на 72%, на соєву — на 41%, пальмова олія подорожчала на 61%, а оливкова — на 15%. За винятком оливкової олії, ціни на решту товарів у березні досягли рекордно високого рівня.

Соняшникова олія є популярним кулінарним продуктом, а також привабливим інгредієнтом для таких продуктів як майонез і маргарин, особливо в Європі, через відносно м’який смак і широку доступність. Замінити її пальмовою олією буде складно, оскільки вона більш щільна, а соєва олія підвищує ризики алергії.