Війна в Україні зупинила поставки соняшникової олії до ЄС

06 березня 2022, 09:00 1869

У європейських супермаркетах може закінчитися соняшникова олія вже наступного місяця, оскільки війна в Україні зупинить торгівлю з ключовим постачальником цього продукту.

Про це повідомляє Bloomberg.

Вторгнення Росії закрило українські порти, зупинивши експорт таких продуктів як соняшникова олія. На країну припадає половина всіх поставок рослинної олії, а переробні заводи також були зупинені. Компанія Kernel Holding SA повідомляє, що сотні  її працівників приєдналися до ЗСУ.

В торговій групі Європейського Союзу відзначають, що ці обсяги неможливо замінити за короткий термін. Зазвичай ЄС закуповує в України близько 200 тис. т олії на місяць — приблизно від 35% до 45% від її потреб, і запасів на місцях вистачить лише на 4-6 тижнів.

«По закінченні цього періоду, ймовірно, відсутність доступності сирої соняшникової олії та обмежені альтернативи призведуть до дефіциту. Це буде відчуватися на рівні споживача», — заявила брюссельська група.

Попередження показує, наскільки швидко війна впливає на світову торгівлю, особливо сільськогосподарськими товарами, і загрожує зростанням витрат для споживачів. Орієнтовні ціни на пшеницю, ще одну з основних експортних поставок України, зросли за останній тиждень на безпрецедентних 40%, тоді як інші рослинні олії, як-от соєва та пальмова, досягли рекордного рівня.