«Ідея створення кооперативу з’явилася в рамках роботи студентського гуртка «Організація агробізнесу», до якого долучилися студенти і викладачі Немішаєвського агротехнічного коледжу, — говорить студент 2-го курсу Іван Кузьменко. — Під час спільної роботи ми визначили, що у переробці вигідними є молочні продукти».
Але Іван зазначає, що максимальну вигоду малі виробники можуть отримати лише при об’єднанні в кооперативи. До того ж, у провідних університетах світу студентські кооперативи вже успішно функціонують.
Основними видами продукції студентського кооперативу є сир «Любительський», сир зі спеціями, фета та халумі. Також молодь виготовляє вершкове масло.
«Сировину нам надає тваринницька ферма, яка підпорядкована нашому коледжу. Саме виробництво відбувається в лабораторії переробки тваринницької продукції», — розповідає Кузьменко.
За короткий час свого існування учасники кооперативу прийняли участь у декількох ярмарках. Але найголовніше — студенти вже зрозуміли, що таке підприємницька діяльність, і побачили виклики, з якими щодня стикається український агробізнес.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua