З Донбасу в Карпати. Як переселенці розвивають фермерство на новому місці

09 липня 2022, 07:00 1450

Рік тому в карпатському селі Тухля Стрийського району Катерина Тарасенко зареєструвала кооператив «Карпатські ґазди», але вже 26 лютого цього року довелося змінити локацію з Карпат на Прикарпаття. Тут вони виготовляють сири, розводять рибу в ставках, заготовляють сіно, вирощують городину та розвивають агротуризм.

«Бажання бути фермеркою не виникало. Так сталося. В 2015-му переїхала зі сходу на захід. З Донбасу в Карпати. Маю освіту інженера-електрика та маркетолога. Побачила, як подарована коза народила козенятко. Закохалася в нього. Потім з’явилася інформація про гранти для переселенців. Тепер я фермерую і постійно вчуся, слухаю вебінари та лекції», — розповідає співзасновниця кооперативу «Карпатські ґазди» Катерина Тарасенко (Лісова). 

В селі Загірне вони зводять сироварню, облаштовують козячу ферму. Біля ферми є три ставки для риболовлі, відпочинкова зона. За 1,5 км в смт Дашава у кафе пана Василя Загородного (місцевого підприємця та співзасновника фермерського господарства) можна смачно пообідати і продегустувати сири. 

«Під час війни туристів поменшало, доходи людей знизилися майже вдвічі. Треба зменшувати витрати на корми та шукати нові ринки збуту у Львові та по Україні», — розповідає фермерка. 

На фермі працюють члени кооперативу, а також запрошують на роботу переселенців. Наразі шукають бухгалтера, що буде вести кооператив, сімейні ферми, ГО, а також доярів і будівельників. 

«Я більше займаюся питаннями забезпечення, просуванням послуг кооперативу, громадської організації та організацією побуту та працевлаштування переселенців, — розповідає Катерина Тарасенко. — Якщо ми починали в березні поселяти людей у загальний зал, то зараз уже є кімнати, добудували душі, туалети, придбали і встановили пральні машини-автомати. Організували триразове харчування». 

Серед кухарів — тільки переселенці, людей буває багато, від 30 до 70. За словами Катерини Тарасенко, організувати прибирання, прання, прибирання території, роботу на грядках — завдання не з легких. А ще потрібно забезпечити всіх продуктами харчування, засобами гігієни, замінити старенькі дивани на сучасні нові розкладачки, матраци та ковдри. 

«Дякуємо людям, які допомогли в перші дні існування притулку та які організовують для наших дітей майстер-класи. Дякувати Богу, є добрі друзі, є соціально зрілі активні люди, завдяки яким ми можемо існувати як прихисток», — каже співзасновниця кооперативу. 

Свого часу Катерина Тарасенко проводила майстер-класи для дітей та дорослих як забавку для туристів. Тепер вчить переселенців варити нескладні м’які сири. 

propData.content.image
Катерина Тарасенко (Лісова), співзасновниця кооперативу «Карпатські ґазди»

«Безперечно, наші сири мають особливості. Поки жила в Карпатах, слухала, дивилась, як роблять сири карпатські господині. За основу брала ті сири, які пробувала варити ще вдома, в Алчевську. Додаємо карпатські мотиви. А взагалі я не сировар. Вчилась. Вмію. Але мені легше спрогнозувати, які сири будуть користуватися попитом, які слід варити. То зараз навчаю переселенців азам сироваріння, коптити, вакуумувати тощо. Навіть на ярмарки частіше їдуть наші жінки з Краматорська, Сєвєродонецька, Харківщини»

За її словами, з початком війни і виїздом із Карпат збут довелося організовувати з нуля. Почали з отримання ліцензії від ГС «Смак Українських Карпат». Їх добре підтримує кооператив «Фермерська родина», що разом із мерією Львова вже третій рік поспіль щосуботи організовує фермерські ярмарки на площі Ринок. 

«Ще, до речі, запускаємо проєкт із сільського та гастротуризму на фермі кооперативу. Тож за нашими сирами запрошуємо на площу Ринок, у Загірне або Дашаву. Доставляємо продукцію «Новою Поштою». Крім того, пропонуємо відпочинок за містом, маємо будиночок, альтанки і мангали. З 1 липня проводимо дегустації сирів просто на фермі. І головне: тут можна поспілкуватися з тваринами — свинками, курочками, кізоньками», — підсумовує Катерина Тарасенко (Лісова).


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua