Пік сезону: фура кавунів реалізується за лічені години

26 серпня 2023, 05:58 6809

Сезон кавунів на Одеському гуртовому ринку «Початок» стартував ще у травні. Перші кавуні завозили з Туреччини та Азербайджану. З середини червня триває сезон вітчизняних баштанних культур, імпорт відсутній взагалі.

На ринку широко представлені кавуни та дині від місцевих фермерів з колишніх Овідіопольського та Біляївського районів (Одеський район нині), також кавуни привозять з Ізмаїльського та Кілійського районів. 

Про це AgroPortal.ua розказав директор ринку «Початок» Олександр Воропаєв. 

Баштанів стає більше

Кількість місцевих виробників кавунів зросла майже на 100%, збільшилися й площі під баштанними культурами. 

«Місцеві фермери зорієнтувались та вийшли зі своєю пропозицією на ринок. Як на мій погляд, дуже вдало: вирощують кавуни різного калібру та смаку. Варто виділити Татарбунарський кавун, що вирізняється великим розміром, зокрема до нас привозять переважно калібр від шести кілограмів, та Ізмаїльській, вагою до п’яти кілограмів», — поділився він.

Станом на середину серпня ціни на кавуни на ринку «Початок» наступні:

  • Кавун червоний: від 12 до 19 грн/кг.
  • Кавун жовтий: 35 грн/кг.

Продається від 22 тонн кавунів з однієї фури протягом доби

Очікування від поточного сезону дуже оптимістичні — обіг кавунів через ринок «Початок» зростає. 

propData.content.image
Олександр Воропаєв, директор ринку «Початок»

Фіксуємо продажі від 22 тонн кавунів з однієї фури протягом доби. Тобто оператор ринку, який привозить фуру якісного кавуна, має 100% можливість продати свій товар дуже швидко: від однієї години до однієї доби. Є коло виробників або дрібних операторів, які приїжджають до нас бусами, вони намагаються продавати свій товар в роздріб, за максимально можливу ціну. Така реалізація здійснюється також протягом однієї доби. Кількість таких продавців на ринку постійно збільшується. Це можна пояснити запитом на якісний кавун, попит на нього стабільний та зростає.

На відміну від минулого року, коли левова частка кавунів була імпортною, дефіцит баштанних культур не відчувається: кавунів та динь достатньо для задоволення попиту місцевого населення та мешканців з інших областей України.  Все ж, це не порівняти з довоєнним періодом, коли на ринку був присутній Херсонський, Миколаївській та місцевий Овідіопольський та Кілійський кавун. 

«Дехто з гурманів, знаючи особливості вирощування кавунів в певних районах України, запитували кавуни тільки з Голопристанського або Скадовського районів й наш ринок міг їм запропонувати їх в достатній кількості. Як і минулого року, ми дуже сподіваємось на повернення Херсонських кавунів до українських споживачів», — додав Олександр Воропаєв.

Якість кавунів покращується

За даними лабораторії ринку «Початок» місцеві фермери суттєво підвищили якість та безпечність своєї продукції, зокрема кількість нітратів у цьогорічних кавунах значно менші ніж в минулому та в довоєнні часи. 

«Татарбунарський кавун цього року став значно смачнішим ніж у попередні роки.  А це означає, що фермери працюють над вдосконаленням своєї продукції та підвищують її якість», — зауважив він.

Овідіопольські та Кілійські кавуни конкурували з Херсонськими ще до лютого 2022 року.

«Гурмани цінують продукцію з Овідіополя та Кілії за високу якість та неперевершений смак, адже фермери з самого початку зробили ставку на якість. Тож споживач відразу відреагував та в наступні роки запитував саме ці кавуни»  розповідає Олександр Воропаєв.

Жовті та без кісточок - кавуни на будь-який смак

Жовті, безкісточкові, за формою як дині — на прилавках ринку «Початок» є кавуни на будь-який смак. Вартість такої екзотики вища, але є споживачі, що готові переплачувати. Окрім роздрібних покупців, такі екзотичні кавуни закуповують торговельні мережі. 

Зазвичай, сезон кавунів триває поки стоїть спека. Поки стовпчик термометра буде показувати температуру вищу 26 градусів Цельсію, кавун буде дозрівати на полях з високим вмістом цукру та активно розкуповуватись. 

«Синоптики обіцяють, що протягом місяця погода буде сонячна та температура повітря надто не знизиться , люди ввечері будуть приходити додому та споживати охолодженні кавуни або смузі. До речі, в Одесі офіційно відкрили пляжі, тому охолоджений кавун буде дуже в пригоді під час відпочинку біля моря. Також, сподіваємось на те, що місцеві фермери засіяли пізній кавун та обсягів його буде достатньо щоб сезон тривав й далі», — підсумував Олександр Воропаєв.   


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua