Ціни високі й продукції менше: овочівники потерпають від холодів

20 травня 2025, 05:56 817

В Україні вже розпочався сезон тепличних овочів. Невеликими обсягами, але з високими цінами огірки та томати надходять у продаж. Травневе похолодання відтерміновує постачання зелені. AgroPortal.ua дізнавався, яка ситуація на ринку овочів, і чого очікують від нового сезону виробники.

Минулий маркетинговий рік по овочах не дуже відрізнявся від попередніх. Ціни були трохи вищими, ніж позаминулого року, що пов'язано як із погодою, так і зі зростанням витрат.  

Про це AgroPortal.ua розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

propData.content.image
Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА)

Минулий рік в Україні був не надто урожайним через посуху та погодні умови, тому накопичився певний дефіцит овочів. Крім того, з року в рік не вистачає потужностей для якісного зберігання. Тобто спочатку врожай лежить, його поступово продають, а потім починає падати якість, особливо це стосується середніх і дрібних господарств, і фермер активніше продає. Імпорт був за всіма позиціями борщового набору, першочергово — картопля, морква, капуста. Постачання розпочалися вже десь у січні. Проте це традиційна ситуація з року в рік.

Брак працівників стримує розвиток овочівництва

З огляду на високі ціни минулого сезону, для українських фермерів було би природно наростити площі під овочами, проте цього року УПОА не спостерігає суттєвого збільшення навіть серед тих виробників, які мали високі прибутки. 

«Господарства, що минулими роками гарно заробляли на овочах, цього сезону майже нічого не садять і не сіють, адже не впевнені, чи зможуть зібрати врожай — людей немає. Зростання площ стримують і погодні зміни, що стають усе більш непередбачуваними. Але основний чинник — все ж брак працівників», — додає Тарас Баштанник.

Втім, на його думку, овочів в Україні буде достатньо. Навіть якщо по якійсь культурі буде «просадка», імпорт компенсує обсяги. 

Також президент УПОА додав, що вже як три тижні на ринок почали надходити тепличні овочі. Прогнози давати ще рано: зважаючи на холодний травень, сезон затягується. Старт овочів із відкритого ґрунту також відтерміновується. 

Огірки будуть у ціні

Сезон тепличних овочів у розпалі — вже третій тиждень збирають огірки із закритого ґрунту в тернопільському господарстві «Поділля Овочі», на врожай помідорів ще чекають.

За словами співзасновника ТОВ «Поділля Овочі» та керівника «Фреш Гарден» Романа Пасічника, до Великодня ціна на тепличний огірок була дуже високою, пізніше, з появою пропозиції із західного регіону, вона знизилася. Проте заморозки, що нещодавно були в західних областях, знову підштовхнули ціну вгору в 1,5 раза. 

propData.content.image
Роман Пасічник, співзасновник ТОВ «Поділля Овочі» та керівник «Фреш Гарден»

Як стверджують насіннєві компанії, насіння огірка було продано дуже багато, але погодні умови не дають виробникам вийти на планові врожаї. Таких холодів у десятих числах травня ніхто не очікував. Сумна історія. Або врожаю не буде, або ж якість плодів буде гірша, й реалізувати їх як перший сорт уже не вийде.

Навіть у плівкових теплицях температура повітря опускалася до 4°С і нижче, адже зовні показники були нижче нуля. Така холодна дощова погода погано впливає на розвиток овочів, особливо огірка, що за нічної температури нижче 10°С починає заходити в стресові умови, «крутитися», набирає нетипову форму півмісяця. 

Виробники змушені в травні опалювати теплиці

Тепличні комбінати на склі та з опаленням за цьогорічних погодних умов у більш сприятливій позиції та зможуть підняти ціну, прогнозує виробник. З іншого боку, необхідність опалювати теплиці в травні суттєво впливає на собівартість.

propData.content.image
Роман Пасічник, співзасновник ТОВ «Поділля Овочі» та керівник «Фреш Гарден»

Вперше за останні 5 років доводиться опалювати теплиці в цей час, причому постійно. Низькі температури тривають не одну ніч, а вже декілька поспіль. Минулого тижня довелося додатково купувати паливну пелету, яка порівняно з минулим роком подорожчала вдвічі.

Компанія «Поділля Овочі» працює під замовлення, тому минулий сезон був без несподіванок. Працюють із тими, хто готовий платити за якість і системність. Щоб клієнту було зручніше, забирають на себе деякі питання логістики.

На цей рік заплановані огірки та помідори у співвідношенні 50 на 50.

«В умовах західних областей виростити два оберти помідорів у теплицях не виходить, оскільки це більш довготривала у вирощуванні культура: від висадки розсади до отримання першого врожаю минає 60-65 днів, а огірок можна отримати вже за 30-35 днів. Тож якщо на перший оберт заходимо з помідором, то на другий — встигаємо лише з огірком, щоб зняти нормальний урожай. І навпаки», — пояснює Роман Пасічник. 

Минулого року в «Поділля Овочі» вирощували також перець. Зараз від нього відмовилися з міркувань сівозміни, адже замовники більше орієнтуються на огірки та помідори.

Редис був у ціні та перекрив витрати

На початку січня в теплицях без опалення сіяли редис як проміжну культуру. В той час тривали холодні ночі з морозом до -11…13°С, у теплиці заходив мороз до -7°С, і це позначилося на врожаї та якості овочу. Проте ціна була вище середньої, враховуючи останні три роки, тож господарство компенсувало втрати. Подібна ситуація з редисом склалася і в інших виробників. 

У відкритому ґрунті «Поділля Овочі» планують вирощувати перець, помідори та моркву. Моркву додають до сівозміни, щоб продовжити сезон роботи для працівників, адже це дозволяє пролонгувати зайнятість ще на кілька місяців, додає виробник.

Вихід салатів відтерміновується

Також через холодну весну затримується сезон салатів. Зокрема, останні два тижні температура на Київщині, де вирощує салати підприємство «Фреш Гарден», була нижчою від середньодобової на 7-8°С.

propData.content.image
Роман Пасічник, співзасновник ТОВ «Поділля Овочі» та керівник «Фреш Гарден»

Якщо раніше планували вихід із салатами на кінець травня, то зараз орієнтуємося на перші числа червня. Ціна на салат Айсберг зараз дуже висока, що пояснюється відсутністю альтернативи імпортним постачанням, подорожчанням логістики та валюти.

Він додає, що, за даними насіннєвих компаній, реалізований обсяг насіння салатів збільшився. Тож, ймовірно, виробників салатів в Україні буде більше. Втім, оцінювати сезон ще зарано.

Цього року «Фреш Гарден» значно розширив асортимент листових салатів: це Ендивій, Лолло Біонда, Лолло Росса, Фріссе. Традиційно в асортименті качанні салати Айсберг та Ромен.

«Культура споживання салатів в Україні зростає, але обсяги все одно далекі від європейських країн, навіть якщо порівнювати з Польщею. Що вже казати про Німеччину —  у нас споживання у 8-9 разів менше. Проте наше підприємство постійно збільшує обсяги виробництва, адже росте кількість клієнтів», — зауважує Роман Пасічник. 

Переробкою продукції «Фреш Гарден» поки що не займається, адже обладнання дороге і потребує досвіду, а підприємство лише минулого року відновило свою діяльність, оскільки одна ділянка була окупована, інша — зруйнована. Втім, переробка є в планах компанії.

Бронювання працівників у господарствах «Фреш Гарден» і «Поділля Овочі» розпочнуть з наступного кварталу.

«Ситуація дуже складна з людьми загалом, а з хлопцями — ще гірше. Серед молоді важко знайти охочих до фізичної праці, але вони є. Багато молоді пробує, а потім кидає аграрний сектор, але ми знаходимо талановитих, навчаємо, даємо конкурентну зарплату, тож найкращі залишаються», — пояснює керівник господарств.  

Сезон починається з імпорту

На одеському гуртовому ринку «Початок» представлені всі овочі, фрукти та ягоди, дефіцит відсутній. 

propData.content.image
Олександр Воропаєв, директор ринку «Початок»

Маємо широкий асортимент свіжої продукції як вітчизняного, так і імпортного виробника. Екзотика — переважно імпортна, все інше — вітчизняне. Крім того, на початку сезону на ринок заходить імпортна продукція з країн, де клімат тепліший, ніж в Україні. Це щорічний тренд.

Основні країни-постачальники овочів незмінні — Туреччина, Египет, Македонія, країни ЄС. За окремими позиціями борщового набору лідером є Азербайджан. 

«Щороку ми маємо азербайджанську картоплю, зараз на ринку присутня морква. Ціни коливаються щотижня залежно від обсягів продукції на ринку та погодних умов», — додає директор.

Останні три роки традиційно тепличні овочі на ринок привозять місцеві фермери з Одеської області. 

За словами Олександра Воропаєва, купівельна спроможність населення знизилась, обсяги продажів суттєво падають, низький рівень попиту на преміальну продукцію.

«Сподіваємося на туристичний сезон. Головний чинник зараз — ціна. Формула «якість, сервіс, а потім ціна» змінилась на «ціна, а потім усе інше». Ціна визначає, що саме та в якій кількості споживач буде купувати», — підсумував він. 

Ціни на тепличні овочі на ринку «Початок» (15.05.2025 р.):

редис: гурт — 28 грн/кг, роздріб — 50 грн/кг; 

капуста: гурт — 35 грн/кг, роздріб — 60 грн/кг; 

морква: гурт — 70 грн/кг, роздріб — 75 грн/кг.

Ціни на борщовий набір на ринку «Початок»

Лютий 2025 року: 

картопля: гурт — 22-28 грн/кг, роздріб — 40-45 грн/кг;

морква: гурт — 28-30 грн/кг, роздріб — 40-45 грн/кг;

буряк: гурт — 12-20 грн/кг, роздріб — 30-35 грн/кг;

капуста: гурт — 30-35 грн/кг, роздріб — 45-50 грн/кг.

Травень 2025 року: 

картопля: гурт — 25-30 грн/кг, роздріб — 45-50 грн/кг;

морква: гурт — 45-50 грн/кг, роздріб — 60-70 грн/кг;

буряк: гурт — 30-35 грн/кг, роздріб — 45-50 грн/кг;

капуста: гурт — 60-62 грн/кг, роздріб — 70-75 грн/кг;

цибуля: гурт — 22-25 грн/кг, роздріб — 30-40 грн/кг.


Світлана Цибульска, AgroPortal.ua